Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Av de nya fallen som sprider sig av covid-19 i Sverige kommer en majoritet från deltaviruset, skriver debattören. Bild: Meli Petersson Ellafi
Av de nya fallen som sprider sig av covid-19 i Sverige kommer en majoritet från deltaviruset, skriver debattören. Bild: Meli Petersson Ellafi

Sluta med rekommendationer – ställ krav till resenärer

Samhället öppnar upp igen men nya varianter av covid-19 sprider sig och det leder till att antalet smittade ökar i flera länder. Det är avgörande att minska införseln av de här virusmutationerna. För att lyckas måste vi börja ställa krav, skriver Håkan Lösnitz (SD).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

När man vandrar ner för Avenyn i Göteborg dessa ljuva sommarkvällar och ser alla glada, rent av ystra människor är det lätt att göra paralleller med ett kosläpp om våren. Det är naturligtvis helt förståeligt att vi alla nu har ett uppdämt behov av att komma ut och träffas, efter över ett år med oerhört segdragna och strikta restriktioner och rekommendationer.

Nu har vi börjat lätta på restriktionerna i samhället. Restauranger kan vara öppna lika länge som förr, men med max åtta per sällskap. Vi kan gå och se på fotboll tillsammans med 3 000 vänner om vi alla sitter ner. Listan kan göras lång på vad som lättats på och vad som gäller i dag.

Men – vi har nu än en gång, en sakta uppåtgående trend i Sverige. I fem regioner har siffrorna åter gått upp den senaste veckan. Det talas om den så kallade ”EM-effekten”, från våra svenska fans som rest runt i Europa och sett på fotboll. Vi kunde se bilder från Sankt Petersburg där de svenska supportrarna stod och trängdes på läktaren.

Nya varianter

Av de nya fallen som sprider sig av covid-19 i Sverige, kommer en majoritet från deltaviruset, den så kallade indiska mutationen av corona. Det är sedan tidigare känt att deltavarianten sprider sig lättare än det vanliga coronaviruset och att vissa vacciner har sämre skydd mot den nya mutationen av viruset. Så om det inte vore nog så har vi även den ännu nyare lambdamutationen, som har stor spridning i Sydamerika. Den har dock ännu ej kommit till Sverige men några få fall har hittats i England. Det är något vi alla måste vara medvetna om nu när samhället så sakta öppnar upp igen.

Enbart rekommendationer är inte alltid tillräckligt, det måste finnas tydliga krav för ett gott resultat.

Om vi tar en snabb titt ut i världen, ser vi att pandemin definitivt inte är över. Det finns länder som har eller precis har haft en stor spridning av coronasmittade av deltavarianten. Storbritannien har en mycket kraftig ökning, även så i Ryssland och Indonesien går kurvan spikrakt uppåt. Tokyo meddelade förra veckan att de utlyst krisläge och att de inte kommer att tillåta någon publik under OS. Jag vill inte låta som domedagsprofet och måla upp ett värsta tänkbart scenario, men situationen kräver verkligen eftertanke och den behöver tas på största allvar.

Undvika samma misstag

Det är av största vikt att vi minskar införseln av denna nya virusvariant. Det jag vill är att vi inte upprepar förra vårens misstag med att släppa in dessa nya mutationer i Sverige obehindrat. Så sent som igår kom en ny rekommendation från Folkhälsomyndigheten om test för alla som reser in i Sverige från länder utanför Norden. Men notera enbart en rekommendation. Något har vi lärt oss under denna pandemi – enbart rekommendationer är inte alltid tillräckligt, det måste finnas tydliga krav för ett gott resultat.

Mitt förslag är därför mycket enkelt: Inför ett testkrav vid våra gränser för alla som varit i länder utanför Norden, innan det är för sent. Då är det sagt, klart och tydligt.

Håkan Lösnitz (SD), regionråd

LÄS MER: Skärpta rekommendationer efter utlandsvistelser

LÄS MER: Delta oroar Europa – restriktioner återinförs

LÄS MER: Ytterligare covidfall bland svenska supportrar