Sluta med kompetensutvisningar tills lagarna har ändrats

Reglerna för människor med tillstånd att arbeta i Sverige är uppbyggda på så sätt att små byråkratiska misstag kan leda till att människor med efterfrågade kunskaper på arbetsmarknaden utvisas från Sverige. Vi tycker att det är orimligt att människor som gjort rätt för sig, arbetat, betalat skatt och skapat sig ett nytt liv i vårt land blir utvisade på grund av bisarra regler, skriver Robert Hannah (L) och Kjell Björkqvist (L).

ANNONS
|

Fallet med Nasrin Ghanbari, hennes make Hosein och sexåriga dotter Atrina, som tidigare har uppmärksammats av GP, visar tydligt hur kompetensutvisningar förstör liv för människor som bidrar till vårt land. Migrationsverket beslutade att utvisa Nasrin eftersom hon tjänat 928 kronor för lite i februari månad. Familjen Ghanbari levde emellertid då på två fasta inkomster, betalade för eget boende och hade ett ordnat liv. Maken Hosein har varit politiskt engagerad i hemlandet för ett avskaffande av dödsstraffet och riskerar därför fängelsestraff vid en utvisning till Iran. De sökte sig därför till Sverige där Nasrin lyckades hitta en fast anställning.

ANNONS

I Januariavtalet slås det fast, tack vare Liberalerna och Centerpartiet att Sverige måste sluta med kompetensutvisningar. Just nu pågår det en utredning för att se hur reglerna kan ändras. Det går dock för långsamt. Till dess att man är klar med utredningen kommer många människor som gjort rätt för sig i Sverige utvisas på absurda grunder och Sveriges rykte som land för arbetssökande riskerar att förstöras.

Byråkratiska misstag

Vuxna som varit hederliga och småbarn som nästan bott hela sina liv i detta land ska inte utvisas på grund av små byråkratiska misstag. Det är fel. Sverige borde därför införa ett moratorium för kompetensutvisningar som är baserade på småfel - fram till dess att de nya reglerna för kompetensutvisningar trätt i kraft. Allt annat vore ett vansinnigt bortkastande av potential.

Det råder idag stor brist på utbildad arbetskraft i Sverige och problemet växer. Många branscher saknar tillräcklig kompetent personal. En undersökning från Ipsos i januari visade att IT-branschen beräknas sakna 70 000 medarbetare år 2022. Civilingenjörer, tekniker och kemister är andra yrkesgrupper där det råder stor brist på kompetent arbetskraft. Avsaknaden av kompetent arbetskraft leder till att Sverige går miste om många arbetstillfällen - vilket är skadligt för svenska företag och för den svenska ekonomin.

ANNONS

Istället för att locka ännu fler till Sverige genom arbetskraftinvandring väljer vi att genomföra komptensutvisningar. Det kommer knappast att locka fler till att vilja jobba i vårt land. Ett moratorium kommer vara ett tydligt besked till de som funderar på att komma till Sverige men är rädda för kompetensutvisningar - ni är välkomna hit.

Robert Hannah, riksdagsledamot (L)

Kjell Björkqvist (L)

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS