Näringsminister Mikael Damberg (S) presenterade nyligen regeringens förslag att kvotera in kvinnor i bolagsstyrelser. Mozhgan Jalali, barnmorska, moderat samhällsdebattör kritiserar förslaget.
Näringsminister Mikael Damberg (S) presenterade nyligen regeringens förslag att kvotera in kvinnor i bolagsstyrelser. Mozhgan Jalali, barnmorska, moderat samhällsdebattör kritiserar förslaget.

Slopa kvotering – erkänn vår kompetens

Den patriarkala maktstrukturen i Sverige är det grundläggande problemet för regeringen att fokusera på. Inte att kvotera in kvinnor i bolagsstyrelserna, skriver Mozhgan Jalali.

ANNONS
|

Regeringen vill införa kvotering till bolagsstyrelser där man vill att fyrtio procent av ledamöterna ska vara kvinnor, annars väntar böter. ”Det går inte att tala om det här år ut och år in utan att faktiskt leverera”, menar näringsminister Mikael Damberg (S).

Det paradoxala är att Sveriges regering inte har förstått vidden av de verkliga jämställdhetsutmaningarna i vårt samhälle. Förslaget som berör kvinnor i eliten visar att den så kallade feministiska regeringen har fel fokus och för låga ambitioner med de verkliga utmaningarna. Visst kommer statistiken så småningom att visa upp snyggare jämställdhetssiffror i bolagsstyrelser vilket är trevligt för dessa kvinnor i toppositioner, men situationen för de allra flesta kvinnor i Sverige förändrar det inte någonting.

ANNONS

Direkt nedvärderande

Förslaget är direkt nedvärderande för de kvinnor som av egen kompetens och kraft banat väg in i bolagsengagemang. Kvinnor som själva aktivt utmanat befintliga maktstrukturer och kämpat hårt för sin plats. Dessa kvinnor skulle aldrig acceptera att kvoteras in i en bolagsstyrelse på grund av sitt kön. De vill bekräftas för sin kompetens och kan komma framåt utan kvoterade snabbspår.

Sveriges jämställdhetsproblem är större än så. Att män år 2016 fortfarande får bättre lön än kvinnor för samma arbete, även i kvinnodominerade yrken, är ett allvarligt problem. Detta borde Sveriges regering ta itu med, för det går inte att ha det så år ut och år in.

Var fjärde kvinna född i Asien eller Afrika med universitets- eller högskoleutbildning står utanför den svenska arbetsmarknaden. Regeringen har gett uppdrag till Arbetsförmedlingen att öka sysselsättningen i denna grupp, men det är naivt att tro att den ensam kan lösa en så stor utmaning. Sverige har inte råd att hålla så många kvinnor utanför arbetsmarknaden vilket är ett stort och verkligt jämställdhetsproblem.

Inte råd att vara passiva

Tre gånger fler kvinnor än män arbetar deltid och kvinnor tar ut 78 procent av föräldraförsäkringen. Att kvinnor arbetar oavlönat hemma – och det är mest kvinnor som stannar hemma från arbetet för att ta hand om sjukt barn – är heller ingen hemlighet för regeringen. Kvinnors lön och sysselsättningsgrad påverkar även pensionen och med en åldrande befolkning har Sverige inte råd att vara passiv i dessa frågor. Vad är regeringens svar för att alla människor, oavsett kön, ska ha lika möjlighet att utvecklas och uppnå sin fulla potential?

ANNONS

Knappt en tredjedel av Sveriges företagare är kvinnor. Kvinnor har mer sällan än män har tillgång till kapital och kontakter som är viktiga som företagare. Vilka förslag har den feministiska regeringen för att fler kvinnor ska kunna driva och äga företag?

De flesta asylsökande förra året kom från Syrien, ett land som parkerar på plats 143 av 145 länder vad gäller jämställdhet. I många länder som asylsökande kommer ifrån är det fortfarande män som försörjer kvinnorna. Kvinnorna stannar hemma, tar hand om hushållet och sköter barnen. För detta arbete betalar de ett högt pris med sina grundläggande rättigheter. Samma sak gäller när de flyttar till Sverige där ansvaret för deras försörjning läggs på deras män, vilket innebär att kvinnorna försätter att leva som de gjorde i hemlandet.

Borde fokusera på maktstrukturen

Den patriarkala maktstrukturen fortsätter att gälla även i Sverige vilket är det grundläggande problem – inte bolagskvoteringar – som regeringen borde fokusera på. Vad är regeringens planer för att dessa kvinnor ska bli jämställda med sina män när de väl startar sitt liv i Sverige? Mikael Damberg: det går inte att tala om det här år ut och år in utan att faktiskt leverera.

Mozhgan Jalali

ANNONS

barnmorska, moderat samhällsdebattör

ANNONS