Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Trots att dålig följsamhet till läkemedelsbehandling är ett av vårdens största slöseri har den enklaste åtgärden utnyttjats dåligt, skriver debattörerna.
Trots att dålig följsamhet till läkemedelsbehandling är ett av vårdens största slöseri har den enklaste åtgärden utnyttjats dåligt, skriver debattörerna.

Slarvet med läkemedel orsakar stort lidande

När läkemedel används på fel sätt får de en sämre effekt, vilket i sin tur kan leda till sjukskrivningar, inläggning på sjukhus och operationer. Men det finns enkla lösningar på problemet, skriver Ann Carlsson, vd Apoteket, och Wictoria Glans, chef Apoteket Dospac.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Lidande och död följer i läkemedelsslarvets spår. Medicin som förskrivits hämtas aldrig ut, läkemedelskurer avslutas i förtid, och behandlingar måste påbörjas på nytt. Det dagliga pillret äts bara då och då och när burken är tom förnyas inte receptet fast det borde.

Vi lever längre men för många kräver ett långt liv i hälsa en livslång läkemedelsbehandling och samhällets kostnader för läkemedel ökar därför snabbt.

Vi lever längre men för många kräver ett långt liv i hälsa en livslång läkemedelsbehandling och samhällets kostnader för läkemedel ökar därför snabbt. Drygt fem miljoner svenskar äter dagligen en eller flera mediciner och förra året omsatte svensk läkemedelsmarknad 47,7 miljarder, vilket var en ökning med nio procent jämfört med föregående år. Samtidigt får de investeringar som görs i läkemedelsbehandlingar ett onödigt magert resultat. När läkemedel används på fel sätt får de en sämre effekt, vilket i sin tur leder till sjukskrivningar, inläggning på sjukhus, operationer eller långa, dyra och smärtsamma behandlingar med återkommande besök hos sjukvårdens specialister.

Några av våra största patientgrupper har särskilt svårt att följa sin läkemedelsbehandling. Här finns den stora gruppen med hjärt-kärlsjukdomar i tidiga skeden. På några års sikt väntar infarkterna runt kröken om man inte följt sin behandling, men för många är det svårt att komma ihåg den dagliga dosen när man aldrig har upplevt några kännbara symptom.

Många sitter en bra stund varje vecka och sorterar tabletter i dosettens små fack. Ofta blir det rätt men ibland blir det fel.

Även äldre med många läkemedel som ska tas på olika tider har svårt att följa sin behandling. Många sitter en bra stund varje vecka och sorterar tabletter i dosettens små fack. Ofta blir det rätt men ibland blir det fel.

Finns enkla lösningar

Trots att dålig följsamhet till läkemedelsbehandling är ett av vårdens största slöseri har den enklaste åtgärden utnyttjats dåligt. Sedan 1986 har läkare kunnat ordinera färdigförpackade läkemedel där varje dos och tablettkombination ligger i separata påsar på en rulle. På varje påse framgår det när och hur dosen ska tas. Det blir svårare att glömma medicinen när man direkt kan se att man halkat efter i behandlingen.

Trots att hjälpen finns har bara 200 000 svenskar tillgång till dosförpackade läkemedel, vilket är en bråkdel av alla som dagligen äter läkemedel, och dosförskrivningarna i sjukvården har inte ökat nämnvärt. För att fler ska få tillgång till hjälpen kommer Apoteket nu att erbjuda alla som äter läkemedel att få sin medicin dospaketerad. Det är dock synd att sjukvården inte tagit tillvara en enkel och smidig lösning som hade kunnat hjälpa så många att hålla sig friskare.

Ann Carlsson, vd Apoteket

Wictoria Glans, chef Apoteket Dospac