Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Slapp koll av privat vård av M-ledda majoriteten

Vårdcentralen Angered Care, nu nedlagd, var inte patientsäker. Den 23 mars fattar hälso- och sjukvårdsnämnden beslut om att kräva tillbaka 21,25 miljoner kronor för vård som inte utförts. Den moderatledda majoriteten är dålig på att säkra vården, skriver Ann-Christine Andersson (S) och Håkan Linnarsson (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

För två år sedan riktade vi socialdemokrater kritik mot Angereds vårdcentral (AC). Den hade en vinst på över 40 procent, vilket tyder på att vård som den fått betalt för inte genomförts. Ett dränage ur vår välfärd. Senare var merparten av vinsten borta. Det visar att vinster kan omskrivas, något som vi socialdemokrater ofta fört fram i debatten, men som inte fått det genomslag det borde. Ska dräneringen av skattemedel stoppas måste hela verktygslådan användas, till exempel öppna redovisningar, bokslut, kollektivavtal, koll på vinstuttag och kvalitetsgranskningar. Vi ser gärna en blocköverskridande diskussion om dessa frågor.

Allvarliga brister

Vi reagerade över att AC under lång tid skrev ut mycket antibiotika fast rådet i dag är att begränsa förskrivningen för att förhindra antibiotikaresistens. Granskning av journaler på AC visar på allvarliga brister. Institutionen för vård och omsorg (IVO) riktar till exempel allvarlig kritik mot hur vården av barn har skötts och nyligen anmälde regionen en läkare på AC till IVO. Det krävs utredningar före beslut. Men varför tog det så lång tid när det handlar om medicinsk säkerhet? Efter en lång tids utredande var det klart att den medicinska säkerheten var dålig. Då krävde vi ett extramöte för att kunna stänga enheten. På det extra nämndmötet var man helt enig om att stänga. Regionen har i dag, efter bland annat vårt agerande, bättre uppföljning av alla vårdcentraler.

Bröt mot kvalitetsboken

Utredningen visade också att all personal på AC var inhyrd. Varför, det är ju dyrt? Jo, det går att skapa ett eget bemanningsföretag av en ägare som i sin tur hyr ut till sig själv. I regionen finns en kvalitetsbok som alla måste följa. Där står det att vårdcentraler i stort sett ska skötas av egen personal. Ändå var det möjligt att bryta mot detta. Så kan vi inte ha det!

I en artikel för ett år sedan skrev den moderatledda majoriteten i två hälso- och sjukvårdsnämnder följande i en debattartikel:

”... men att fokusera på att göra livet svårare för privata vårdcentraler, att öka trycket på vården genom ökad rapportering och uppföljning, som tydligen är Socialdemokraternas recept, är fel väg att gå ...”

Vi håller inte med. För oss socialdemokrater har vårt budskap ”Du ska kunna lita på vården” ett verkligt innehåll.

Ann-Christine Andersson (S)

2:e vice ordfröande hälso- och sjukvårdsnämnden Göteborg

Håkan Linnarsson (S)

regionråd i opposition