Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

För de ensamkommande ungdomarna är situationen akut. Vi måste bli fler som hjälper dem, skriver bland andra Matilda Brinck-Larsen, Agape.

Släpp in de ensamkommande i värmen i vinter!

Många ensamkommande unga förlorar sitt boende samtidigt som kylan kommer. Därför gör vi ett upprop till alla aktörer och göteborgare som kan ställa upp, skriver nybildade Samverkan för ensamkommande i Göteborg, tillsammans med sympatisörer.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vintern och kylan är här. De asylsökande ungdomar som fyller eller har skrivits upp till 18 år rycks upp när de förlorar sitt boende i Göteborg och i stället erbjuds vuxenboende på en anläggning hos Migrationsverket i en kommun långt bort. I ett slag förlorar unga sitt nätverk, socialsekreterare, god man och i praktiken sin möjlighet att gå klart gymnasiet.

För dessa ungdomar är situationen akut. De går i skolan i Göteborg, har nätverk och stöd, men ingenstans att bo här. De vill inte missa att gå kvar i skolan, därför blir många kvar ändå i Göteborg. Fram till nu har ideella krafter, enskilda familjer, Agape och andra organisationer tagit allt ansvar. Vi måste bli fler.

Det finns redan 400 ungdomar som berörs av ändrade förutsättningar för att kunna bo kvar och de närmaste månaderna har vi ytterligare hundratals unga som riskerar att stå bostadslösa i Göteborg. Utan bostad riskerar de att dras till platser där de kan bli utnyttjade. Risken är att Nordstan återigen fylls på av fler ungdomar som söker ett sammanhang och skydd mot kylan.

Behöver hjälpas åt

Vi behöver göra något mer, hjälpas åt. Därför har vi tillsammans påbörjat ett samtal om hur vi kan bistå de ensamkommande unga. Syftet är att hitta fler bostadslösningar för alla ensamkommande unga i asylprocess. Nu kommer vi hjälpas åt att söka familjer, lägenheter och lokaler och hoppas att många göteborgare kan bidra med bostadslösningar och kreativa insatser. Det finns redan organisationer och kyrkor men det behövs fler som kan vara med.

Tillsammans vill vi skapa möjligheter att hjälpa alla dessa ungdomar. Många av oss har kämpat och med glödande drivkraft är vi med och skapar lösningar där de behövs som allra mest. Vi har bestämt oss för att bygga upp omsorg och bra sammanhang runt ensamkommande unga. Vi kommer inte stå och titta på när fler unga liv söndras. I stället kommer vi vända oss till organisationer, företag, politiska partier, aktörer och göteborgare som på olika sätt kan bidra med kreativa lösningar. Tillsammans ska vi hjälpa dessa ungdomar. Kom med du också!

Helena Mäki, #vistårinteut

Matilda Brinck-Larsen, Agape

Emil Mattsson, Räddningsmissionen

Ann-Christine Thunman, Frälsningsarmén

Mikael Albertsson, Reningsborg

Eva Glemme, Svenska Kyrkan

Stefan Sundemo, Equmeniakyrkan i Lövgärdet

Ulf Kamne, Miljöpartiet de gröna

Daniel Bernmar, Vänsterpartiet

Stina Svensson, Feministiskt Initiativ

David Lega, Kristdemokraterna

Helene Odenjung, Liberalerna

Maria Söderborg, Individuell Människohjälp

Mimmie Håkansson, Refugees Welcome Housing Sweden

Mats Hedenskog, Skyddsvärnet

Samuel Wijk, Football For All Göteborg

Eva Dahlstrand, Nätverket för gode män åt ensamkommande barn i Göteborg

Lina Lönnberg, Rosengrenska Stiftelsen

Agneta Granberg, Flyktinghjälp.se

 

Samverkan för ensamkommande i Göteborg, www.ensamkommandegbg.se