Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

 Bild: Julia Bäck Jonsson
Bild: Julia Bäck Jonsson

Släpp fram turistbussen - den är livsviktig för Göteborg

Göteborg är mer än många andra städer beroende av turismen. Att turistbussarna enkelt kan ta sig fram i stan är avgörande. Men med en allt mer uppgrävd stad hotas hela branschen, skriver Kjell Peterson, Svenska Turistbussföretagen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Den Europeiska bussturism- industrin sysselsätter direkt mer än en miljon personer såsom turistbussförare, guider och vidare inom turistindustrin, försäljare, administrativ och teknisk personal. Dessutom har indirekt cirka sju miljoner sin arbetsplats inom hotell, restauranger, museer, äventyrsparker, etcetera. Alla dessa jobb är beroende av turistbussbranschens framgångar som transporterar miljoner kunder varje år till såväl storstäder som avlägsna regioner.

En överlevnadsfråga

Göteborg är mer än många andra städer beroende av turism och upplevelseindustrin. Att turistbussarna enkelt kan ta sig till hotell, restauranger, teatrar, Liseberg, sportevenemang, färjor och kryssningstrafiken och dylikt är av avgörande betydelse för verksamheternas överlevnad. Att även parkeringsmöjligheter finns i närheten bör vara en självklarhet.

En uppgrävd stad

Tyvärr upplever branschen just nu problem med att komma in i staden. Göteborg är bara i början på att bli uppgrävd och vad detta får för konsekvenser för ovan nämnda näringar framöver är skrämmande. Vi ser ju redan nu att affärsaktiviteterna i vissa områden reducerats drastiskt. Om detta överförs till turismen kan det betyda katastrof för Göteborg. Turistbussen är dessutom det mest miljövänliga alternativet för persontransporter.

Det är redan problematiskt med såväl inkörning i stan som av-släpp och parkering.

För alla bussar som kör till olika evenemang i Göteborg är behovet stort av uppställningsplatser för bussarna i nära anslutning till de olika platserna. För tillresande bussar med turister och för de bussar som kör vid besökande kryssningsfartyg är det även viktigt att man vid de besökspunkter och sevärdheter ser till att det finns plats för en buss medan guiderna berättar och visar sevärdheterna i staden under de rundturer som körs så att man inte blockerar övrig trafik.

Släpp fram turistbussen i Göteborg! Det skapar jobb, fin PR för staden och inte minst ett framgångsrikt näringsliv.

Kjell Peterson

ordförande Svenska Turistbussföretagen