Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fel slutsats. Vi måste se till att ingen rekryteras av kriminella gäng, att ingen börjar med droger. Att skylla våld och mord på samhället leder fel, skriver debattörerna.

Skyll inte mord på samhället

Morden på Vår Krog & Bar är inte samhällets fel. Att påstå detta, som Saida Hussein Moge (S) gör, är en skymf mot alla de föräldrar som med näbbar och klor försöker hålla sina barn från den kriminella världen, skriver Kristina Bergman Alme (L) och Helene Odenjung (L).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I förra veckan kom domen mot de åtta män som stått åtalade för inblandning i skottdramat på Vår Krog & Bar, där två personer avrättades och åtta personer skadades. Det är hög tid för en offensiv politik mot stadens utanförskap med tidiga insatser och nolltolerans.

I en intervju i GP (8/8) menar Saida Hussein Moge (S), ersättare i kommunfullmäktige, att det är samhällets fel att morden på Vår Krog & Bar skedde. Hon pekar på brister i skolan, trångboddhet och arbetslöshet. Det är tyvärr alldeles sant att skolan i Göteborg inte håller måttet, att det byggts alldeles för få bostäder samt att fler behöver gå från bidrag till jobb och egen försörjning.

Erkänn misslyckande

Saida Hussein Moge efterfrågar samarbete över partigränserna. Ett första steg är att Socialdemokraterna erkänner att de bär ett mycket stort ansvar för situationen i våra förorter. Liberalerna ser gärna breda reformer över partigränserna, men vi kommer aldrig att driva igenom mer av den rödgröna politik som har skapat och förvärrat det utanförskap som finns i flera stadsdelar. I stället behövs en ny integrationspolitik med fokus på jobb och en skola med kunskapsfokus och studiero.

Det är inte heller rätt av Moge att ta steget och säga att morden på Vår Krog & Bar är samhällets fel. Det är orättfärdigt och en skymf mot alla de föräldrar som med näbbar och klor försöker hålla sina barn från den kriminella världen. Skottlossningarna har sin bakgrund i rivalitet mellan kriminella gäng och kontrollen över den lokala narkotikamarknaden, det är vad vi behöver bekämpa och förhindra.

Får inte vackla

Vi måste se till att ingen rekryteras av kriminella gäng, att ingen börjar med droger. Det kan låta som en utopi, men om vi börjar vackla i det målet har vi gett efter för de kriminella gängen. Ett afrikanskt ordspråk säger att det krävs en hel by för att uppfostra ett barn. Det är tillsammans som vi skapar framtidstro och möjligheter för alla att lyckas.

Kristina Bergman Alme (L)

vice ordförande Sociala resursnämnden

Helene Odenjung (L)

gruppledare och kommunalråd