Skriv under FN:s förbud mot kärnvapen nu

I dag infaller internationella dagen mot kärnvapenprov. Fortfarande vägrar ett flertal stater att skriva på ett förbud mot testsprängningar och kärnvapenhotet ökar världen över – inte minst i Ryssland. Nu kräver vi att den svenska regeringen tar till handling gentemot upprustningen, menar Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

ANNONS
På internationella dagen mot kärnvapenprov uppmanar vi regeringen att göra om, göra rätt och skriva under FN:s kärnvapenförbud, skriver debattören.
På internationella dagen mot kärnvapenprov uppmanar vi regeringen att göra om, göra rätt och skriva under FN:s kärnvapenförbud, skriver debattören. Bild: Svenska FN-förbundet

Sedan FN-avtalet om totalförbud mot kärnvapenprovsprängningar togs fram 1996 har normen mot sådana vuxit sig stark. Bara Nordkorea trotsar den. För att provstoppsavtalet ska träda i kraft krävs att ytterligare åtta stater – Egypten, Indien, Iran, Israel, Kina, Nordkorea, Pakistan och USA – ratificerar det. Frågan uppmärksammas på internationella dagen mot kärnvapenprov i dag.

"När kontrollen av massförstörelsevapen monteras ned ökar hoten."

När kontrollen av massförstörelsevapen monteras ned ökar hoten. Knappt hade USA lämnat INF-avtalet mot medeldistansmissiler innan de nyligen provsköt en sådan, förvisso enligt egen utsago för icke-nukleärt bruk. Trump har också beslutat att utveckla nya kärnladdningar.

Rysslands handlingar är skrämmande

Motsvarande, och delvis ännu värre, utveckling sker i Ryssland. I ett tal till nationen i mars 2018 skröt Putin öppet om nya kärnvapensystem. Han försvarade dem med att USA:s agerande under 2000-talet har gjort Ryssland mer sårbart. Hur många korn av sanning det än finns i resonemanget så är den ryska reaktionen överdriven, kontraproduktiv och farlig.

ANNONS

Till Putins skrytbyggen hör en kärnkraftsdriven missil. Blotta tanken på kärnenergidrivna raketer som flyger över våra huvuden är skrämmande. Vi vet heller inte vad som orsakade det radioaktiva utsläppet vid Vita havet i början av augusti. Däremot vet vi att fyra ryska stationer som mäter radioaktivitet upphörde att rapportera dagarna efter olyckan. Agerandet skadar tilltron till de verifikationsmekanismer som har byggts sedan kalla krigets slut.

Sverige måste agera

Sverige måste reagera och protestera mot det ryska agerandet. En konsekvent och tydlig svensk nedrustningslinje måste drivas i alla fora. Det är beklagligt att regeringen har valt att i nuläget inte skriva under FN:s kärnvapenförbud TPNW. Som skäl hävdar statsminister Stefan Löfven att avtalet försvagar icke-spridningsfördraget och provstoppsavtalet.

Löfvens argument klingar ihåligt. Den svenska regeringen borde lyssna på FN-chefen António Guterres som tvärtom säger att FN-förbudet mot kärnvapen är ett komplement till NPT. Vidare är det förvånande att nedrustningsvänliga stater som har skrivit under TPNW i debatten pekas ut som hot mot ett provstoppsavtal som USA inte har ratificerat och vars verifikationssystem Ryssland leker med. Slutligen: vi behöver starka normer och avtal – inte bara mot kärnvapenprov utan mot allt befattande med massförstörelsevapen. På internationella dagen mot kärnvapenprov uppmanar vi därför regeringen att göra om, göra rätt och skriva under FN:s kärnvapenförbud.

ANNONS

Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet

ANNONS