Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rasmus Andersson, skolelev, 15 år

Skoluniform ger studiero och mindre mobbning

Fördelarna är många med att införa skoluniform på alla svenska skolor. Problem med mobbning, trakasserier och bristande studiero skulle kunna minska drastiskt visar både studier och erfarenheter från andra länder, skriver Rasmus Andersson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Rasmus Andersson, skolelev, 15 år
Rasmus Andersson, skolelev, 15 år

Svensk skola och dess elever hade mått bra av skoluniform – på flera olika plan. Det mest grundläggande är att den tar bort kläd- och märkeshetsen. Etablerad forskning menar att det blir billigare för familjer med skoluniform. En sådan kan även ge värdefull tid till eleverna, i stället för att klura på vad man ska ha på sig till skolan dag efter dag. Då kan denna tid användas till något bättre, som att sova lite mer eller något annat nödvändigt. Det kan även göra att man snabbare kan komma iväg till skolan och minska risken att komma försent. Det bör vi alla göra tummen upp till.

Skapar ordning och reda

En skoluniform ger även ett mer strikt och ordnat klimat i en skola. Det går då inte att gömma sig i en huvtröja eller liknande. Även alla huvudbonader hade förbjudits i en sådan reform. Resultatet hade blivit en ordningsam skola där fokus inte behöver vara på vad man ska ha och inte ha på sig. Och där man vet att nu är vi i skolan, nu gäller det att sköta sig. Ordningen brukar de facto bli bättre på skolor där det finns skoluniform. Disciplin är nödvändig i svensk skola och vi ser för var dag som går hur vi faktiskt är i allt större behov av det. Lydnaden, respekten och disciplinen har försvunnit i svensk skola. Den måste komma tillbaka.

Ökar gemenskapen

En skoluniform på en skola visar, enligt en studie från Oxford University från 2007, att den ökar gemenskapen mellan eleverna, stolthet för sin institution och att den även kan skapa ett välmående bland eleverna. Det kan i sin tur ge bättre resultat för de elever som kan höja sina resultat. Och det ska alltid vara målet från svensk skola.

En annan fundamental grund till obligatorisk skoluniform är givetvis mobbningen. Det finns mycket forskning som visar att en stor andel av mobbningen på skolor sker på grund av hur människor klär sig. Framförallt utsätts de som inte har råd att köpa de dyrare kläderna som många bär i dagens samhälle. Märkeskläder av alla dess slag som kostar skjortan, som arbetarklass- och (en del) medelklassbarn inte har råd att köpa. Dessa elever blir utsatta för trakasserier och mobbning av alla de slag på grund av deras föräldrars ekonomiska situation.

Men även dem som faktiskt inte bryr sig om vad de har på sig råkar illa ut. Till exempel jag själv för att jag klätt mig annorlunda än vad vissa anser vara bra. Man kan kalla många av oss för nördar. Är inget fel i det, men vi är ofta de första som utsätts för mobbning och trakasserier. Mobbning leder ofta i sin tur till sänkt självkänsla/självförtroende, depression, ångest, självskadebeteende eller i värsta fall självmord. Sådant ska skolan motverka till varje pris.

Sänkt risken för mobbning

Det är omöjligt att ha koll på allt som sker i en skola. Men en skoluniform hade sänkt risken för mobbning enormt. Skoluniform skapar faktiskt en jämlik miljö och ökar även acceptansen elever emellan. Man kan också lättare identifiera oönskade personer i skolan. Detta är framförallt något som Sveriges förorter är i behov av för att kunna motverka en växande gängkultur bland eleverna.

Skoluniformer förbereder eleverna för vuxenlivet och arbetslivet. Där är klädkoder av olika slag vanligt förekommande och att börja med detta redan i skolan är en bra start.

Att skoluniform gör eleverna mer stolta över sin skola finns brett forskningsstöd för. Att vara stolt över sin skola leder till ett bättre klimat elever emellan, men också mellan elever och personal. Och det är något som vi är i stort behov av.

Utbildningens kärna

Att elever mår bra och känner sig trygga är kärnan i att utbildningen blir som bra som möjligt. Det ger även ringar på vattnet. Mår några bättre smittar det av sig. Minskar mobbningen är det lättare att se det som fortskrider att existera och agera mot det. Skolans uppgift är alltid vara ett tryggt område. Att se till att fler mår bra minskar även påfrestningen på exempelvis BUP. Att minska mobbning, depressioner och dåligt mående är av yttersta vikt. Detta kan faktiskt rädda liv. Och det bör vara alla vuxnas som barns ambition.

Motståndare till skoluniform säger framförallt att det tar ifrån elevernas deras frihet att uttrycka sig genom sina kläder i skolan. Men skolan är inte till för att du ska bära vad du vill. Den är till för att ge dig som elev en bra utbildning som förbereder dig för livet efter skolan, men också att knyta band med människor som man kan ha tills den dagen man dör. Det ska skolan främja till fullo.

Man kan uttrycka sig på flera sätt även med skoluniform. Med olika slipsar, pins, strumpor, stil på håret, nagellack etcetera. Och alla kan under hela fritiden klä sig som de vill.

I några av de länder med bäst skolresultat bär man skoluniform. Givetvis ligger även landets kultur bakom dessa resultat, men i dessa länder finns en större gemenskap och stolthet än i svensk skola. Det är något vi bör eftersträva.

Inför skoluniform på alla svenska skolor.

Rasmus Andersson

skolelev, 15 år