Skolornas resultat en väl dold sanning

Gymnasieskolorna i Göteborg går inte back ekonomiskt. Det står nu klart. Men att det skulle vara lätt för var och en att hitta dessa offentliga uppgifter stämmer inte, skriver bland andra Christian Ekström, Skattebetalarnas förening.

ANNONS
|

Slutreplik

Välfärden, 19/12 och 22/12

Tomas Berndtsson från Utbildningsförvaltningen vid Göteborgs stad skriver i en replik att vi har fel i vår kartläggning om resultaten i stadens skolor. Bakgrunden är att Skattebetalarnas Förening i en tidigare rapport har visat att sjukvården i offentlig regi ofta går med underskott som skattebetalarna behöver bära upp. Primärvården i egen regi för samtliga landsting/regioner i Sverige gjorde en samlad förlust på 421 miljoner kronor under 2015. De 19 storsjukhus som redovisar sina resultat enskilt gick samma år med ett samlat underskott på 1,7 miljarder kronor.

I en ny stor kartläggning studerar vi nu gymnasieskolor och äldreboenden i Sveriges tre storstäder plus Sundsvall, samt för primärvårdscentraler i tillhörande landsting/regioner. Vår metodik har varit att kontakta tjänstemän för att begära ut data för olika enheter. Från Göteborgs stad har vi fått in korrekta uppgifter för äldreomsorgen – där äldreboendena sammanlagt går med ett litet minus.

ANNONS

Vad gäller Göteborgs gymnasieskolor så tog vi kontakt med avdelningschefen för utbildning på Stadsledningskontoret, och var tydliga med att vi ville ha information om utfallet för skolorna. Det material vi fick visade dock inte utfall, utan i stället ett sammanfattat plus minus noll resultat.

Ingen enkel uppgift

Berndtsson skriver i sin replik att Utbildningsförvaltningens uppgifter redovisas offentligt i ”årsredovisningen för Utbildningsförvaltningen 2016”. Men detta dokument fick vi inte vid kontakt med staden. Efter Berndtssons replik har vi nu gjort ytterligare sökningar i nämndprotokoll och slutligen lyckats hitta dokumentet. Men det var inte enkelt.

Tomas Berndtsson menar att siffrorna är ”offentliga och tillgängliga för alla som vill fördjupa sig i skolornas ekonomi”. Då det krävdes ett flertal sökningar i Utbildningsnämndens sammanträdesprotokoll för att hitta rätt dokument så delar vi inte Berndtssons definition på ”tillgänglig”. Det är däremot alltså korrekt att dokumentet finns på nätet, för den som vet exakt var och hur man ska leta.

Fel i detta specifika fall

I detta specifika fall hade vi alltså fel, och det ber vi om ursäkt för. Grundbulten i vår debattartikel handlade dock om de fall då vi inte fått ut resultat alls, såsom i fallet med Västra Götalandsregionen där vi inte fått ut siffror för Närhälsan i Göteborg med hänvisning till affärssekretess. Denna fråga behandlas just nu av kammarrätten.

ANNONS

Christian Ekström

vd Skattebetalarnas Förening

Nima Sanandaji

tekn dr KTH och utredare

ANNONS