Skolmiljön under all kritik

För stora klasser i för små utrymmen är den verklighet elever och lärare möter i skolan. Det ger en ohållbar inomhusmiljö som påverkar lärandet negativt. Det är dags att Göteborgs stad lever upp till sin egen policy om arbetsmiljön, skriver skyddsombuden Ann Andersson och Svante Henning.

ANNONS
|

Kan 33 personer i ett rum på 67 kvm få bra inomhusklimat? En studie utförd av företaget WSP ger svar på frågan. Svaret är nej. Det blir antingen för varmt, för torrt eller för dålig luftväxling. Eller en kombination av dessa.

Studien handlar om lokaler med ny ventilation och modern teknik, men ändå går det inte att uppfylla normerna för bra inomhusklimat eftersom åtgärder som genomförs för att komma tillrätta med ett luftkvalitetsproblem skapar andra luftproblem. Två kvadratmeter per person är tydligen för lite för att möjliggöra ett bra inomhusklimat. Ventilationsekvationen är olöslig. Exemplet ovan är hämtat från en gymnasieskola, men ventilationsrenoveringar gäller flera skolor.

ANNONS

Då finns det två sätt att skapa bättre inomhusklimat, antingen skaffa större lokaler eller minska klass- eller gruppstorlekar till nivåer som stämmer med lokalerna. Beslutet att öka klasstorlekarna till 32 elever togs under 90-talets krisår och gäller fortfarande. Genom kontinuerlig antagning, om möjligt, är det numera 32 elever från årskurs ett till examen i trean.

Minskad klasstorlek

En minskad klasstorlek skulle inte bara ge ett bättre inomhusklimat utan även förbättra förutsättningarna för att nå de av politikerna högt ställda kraven på måluppfyllelse och dessutom ge möjlighet att komma tillrätta med dagens problem med stress, hög arbetsbelastning och ohälsa hos både elever och personal. Detta kräver kanske mer pengar eller en annan fördelning.

Det hävdas ofta att Sverige ligger högt vad det gäller satsningar på skolan och att mer pengar inte löser skolans problem. Men vart tar då pengarna vägen? De når i alla fall inte i rimlig omfattning ut till kärnverksamheten i Göteborgs gymnasieskolor, där förutsättningarna för bra miljö och goda resultat i stället försämrats de senaste decennierna.

Som det är nu så uppfylls inte Arbetsmiljöverkets normer och ännu mindre Göteborgs stads arbetsmiljöpolicy som lyder: God arbetsmiljö skall prägla Göteborgs Stad i dess tjänster, i sättet att leda och organisera arbetet, i samverkan människor emellan, i utrustningar, lokaler och anläggningar. Lagar och Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS) anger lägsta godtagbara standard. Göteborg eftersträvar högre standard än minimikraven för god arbetsmiljö.

ANNONS

Lärarnas riksförbund i Göteborg efterlyser besked om hur utfästelserna i policyn skall förverkligas.

Ann Andersson

Svante Henning

huvudskyddsombud, Lärarnas riksförbund Göteborg

ANNONS