Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skolbränder är oacceptabla och ska bort

Den utveckling där skolbränder blivit ett nästan normalt fenomen måste brytas och åtgärder mot denna utveckling bör sättas in snarast, skriver Stefan Jakobsson (SD) och Robert Stenkvist (SD).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vi går mot höst igen och ett säkert hösttecken är den årliga tsunami av anlagda skolbränder som sveper över landet. Medierapporteringen av dessa anlagda bränder är tämligen lågmäld, trots att värden upp till en miljard går till spillo varje år.

De anlagda bränderna är inga pojkstreck. Gärningarna är att betrakta rent juridiskt som mordbrand eller grov skadegörelse. Straffet för mordbrand är fängelse på minst fyra år. På grund av gärningsmännens låga ålder är det sällan aktuellt med fängelsestraff, eller någon allvarligare påföljd över huvud taget.

Stor ökning

Enligt en kriminolog som uttalade sig i SVT så är det normalt med denna våg av skolbränder inför höstterminen. Ja, det har blivit normalt, men historiskt sett är det en ny företeelse. Enligt en artikel från SVT 2006 så hade skolbränderna fördubblats från 1997 till 2006 då skolbränderna kunde räknas till cirka 200. Under 2017 kunde vi alltså räkna till 429 säkert anlagda skolbränder.

Skolbränder inträffar ofta i eller i närheten av utsatta områden. Detta tillsammans med de omfattande bilbränder vi sett den senaste tiden för tankarna till att orsakerna har att göra med de senaste decenniernas negativa utveckling där utanförskapsområdena växt och där den samhälleliga gemenskapen urholkats.

Den utveckling där skolbränder blivit ett nästan normalt fenomen måste brytas och åtgärder mot denna utveckling bör sättas in snarast.

Utvändig kameraövervakning

Generalsekreteraren på Brandskyddsföreningen Anders Bergqvist har föreslagit åtgärder mot mobbning och ökad skolpeng. Vi har inget emot ungdomsaktiviteter och mobbning är självfallet oacceptabelt. Men vi förstår inte riktigt vad det har med skolbränder att göra.

Vi vill att skolor i mycket högre grad använder sig av utvändig kameraövervakning. Dryga skadestånd skall alltid utdömas för den gärningsman som grips och fängelse för äldre gärningsmän bör vara regel.

Att förhålla sig passiv när samhällsutvecklingen pekar åt helt fel håll, som varit fallet när det gäller detta fenomen, är inte ansvarsfullt.

Vi Sverigedemokrater vill sätta in åtgärder mot denna destruktiva utveckling å det snaraste.

Vi kan inte vänta medan skolelever som förväntansfullt ser fram emot sin skolstart ser sin skola brinna ner.

Stefan Jakobsson (SD)

skolpolitisk talesperson

Robert Stenkvist (SD)

utbildningsutskottet