Utan politisk förändring riskerar vi en taxonomi utan förtroende eller förankring som slår hårt mot viktiga branscher för att klara av att leverera enligt klimatmålen, skriver debattörerna.
Utan politisk förändring riskerar vi en taxonomi utan förtroende eller förankring som slår hårt mot viktiga branscher för att klara av att leverera enligt klimatmålen, skriver debattörerna.

Skicka tillbaka EU:s hållbarhetsklassning till ritbordet

Vi är inte emot att skärpa kraven när det gäller klimatet – tvärtom - men då måste det behandlas enlighet våra demokratiska spelregler, med inflytande från EU-medborgarna, skriver Annika Qarlsson (C), Rickard Nordin (C) och Emma Wiesner (C).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Taxonomin, EU:s klassning av vilka branscher som är hållbara eller inte, avgörs inom en snar framtid. EU-kommissionen presenterade sitt slutgiltiga förslag för några veckor sedan och snart skickas det till Europaparlamentet och medlemsstaterna för godkännande. Den är för viktig för att misslyckas. Det som ska styra kapital till hållbara företag, riskerar att styra bort kapital som behövs för viktiga investeringar och därmed försvåra och försena den nödvändiga klimatomställningen.

Kvalitetsmärke för klimatarbetet

Taxonomin blir ett kvalitetsmärke för alla som vill bidra till det viktiga klimatarbetet. För exempelvis den enskilde skogsbrukaren kan det vara avgörande - ett godkännande och bekräftelse, eller ett slag i ansiktet av att klassas som klimatbov. Taxonomin kommer nämligen att påverka marknader i flera led. Det betyder exempelvis att när stora möbeltillverkare kräver att alla deras underleverantörer är hållbara i enlighet med EU:s taxonomi kommer det direkt påverka Sveriges alla 330 000 skogsägare. Det är avgörande att det landar rätt.

ANNONS

Centerpartiet har under hela taxonominarbetet drivit regeringen framför oss. Det har gjort att slutförslaget har blivit bättre, men är trots det inte tillräckligt bra. Därför kommer Centerpartiet, i riksdagen och i Europaparlamentet, att verka för att taxonomin skickas tillbaka till ritbordet och görs om.

Demokratiskt underskott i processen

Förslaget har inte hanterats enligt den ordinarie processen och har ej förhandlats politiskt. I stället är det en teknisk expertgrupp, med ytterst få representanter från branscher som taxonomin berör, bakom slutna dörrar skrivit och planerat hela innehållet. Kraven som ställs i taxonomin går dessutom långt utöver befintlig EU-lagstiftning. Vi är inte emot att skärpa kraven när det gäller klimatet – tvärtom - men då måste det behandlas enlighet våra demokratiska spelregler, med inflytande från EU-medborgarna.

Viktiga sektorer väljs bort i förslaget

Många är forskarna som pekat på att mycket av det som vi anser är hållbart, som det svenska skogsbruket, etanolprodukten i Norrköping, biogasbussar i kollektivtrafiken, inte anses vara hållbart i taxonomin. Det innebär att dessa sektorer kan förvänta sig ett kraftigt minskat inflöde av kapital. Vilket i förlängningen kommer begränsa skogens möjlighet att hjälpa till att fasa ut det fossila i bland annat husbyggen. Det finns även branscher som slumpmässigt har valts bort, så som pappers- och massaproduktion, och den svenska vattenkraften åläggs en stor administrativ börda.

ANNONS

Centerpartiet kommer därför rösta emot taxonomin i Europaparlamentet och driva på för att Sverige säger nej till taxonomin i ministerrådet.

Utan politisk förändring riskerar vi en taxonomi utan förtroende eller förankring som slår hårt mot viktiga branscher för att klara av att leverera enligt klimatmålen. Centerpartiet kommer därför rösta emot taxonomin i Europaparlamentet och driva på för att Sverige säger nej till taxonomin i ministerrådet.

Emma Wiesner (C), europaparlamentariker

Rickard Nordin (C), klimatpolitisk talesperson

Annika Qarlsson (C), förste vice ordförande i EU-nämnden

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS