Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Eddie Hansson, Göteborg

Skatteslöseri skicka iväg ensamkommande

Vad är vitsen med att skicka tillbaka ett stort antal ungdomar som lärt sig språket, gått i skola och som inget annat vill än att skapa sig ett bra liv i Sverige genom att arbeta och försörja sig? Jobb finns ju så det räcker och blir över, skriver Eddie Hansson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Via en bekant har jag kommit i kontakt med afghanska ensamkommande, och efter dessa möten har jag radikalt ändrat uppfattning när det gäller avvisning av dessa till Afghanistan.

De här killarna som jag nu känner är enormt motiverade att få stanna och skapa sig en tillvaro i Sverige. En av dem bor dessutom hos mig, eftersom han blev utkickad av kommunen i samma ögonblick han fyllde 18. Han är en jättebra kille på alla sätt, vilket också gäller för alla de jag kommit i kontakt med. Jag vet att det finns undantag, och de förtjänar inte en plats i vårt land. Kommer man hit och ställer till jäkelskap är det tack och hej då!

Men om man lägger känslorna åt sidan så konstaterar jag följande: under den här perioden som ensamkommande varit här har svenska skattebetalare betalat enorma summor pengar till systemet för att hantera detta.

Stort behov av arbetskraft

Samtidigt har jag den senaste tiden läst ett antal artiklar och inlägg där ett antal aktörer beskriver ett stort behov av arbetskraft i framtiden. Exempel:

  • Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, uppskattar att det behövs 420 000 nya medarbetare i välfärdssektorn kommande år.
  • Arbetsförmedlingen skrev 2016 att det kommer att krävas en årlig arbetskraftsinvandring av 67 000 personer, och då handlar det inte om högutbildad arbetskraft. Det kan vara kockar, industriarbetare etcetera.
  • Senast häromdagen noterade jag att det råder stor brist på lastbilschaufförer i Sverige. 7 000 nya förare behöver åkerierna bara det närmsta året!
  • I dag skriver branschorganisationen för Sveriges bilverkstäder att det finns ett stort behov av lastbilsmekaniker!

Detta är bara några exempel på de ”larm” som kommer om att Sverige behöver arbetskraft.

Kan ni politiker då förklara för mig vitsen med att skicka tillbaka ett stort antal ungdomar som nu lärt sig språket, gått i skola och som inget annat vill än att skapa sig ett bra liv i Sverige genom att arbeta och försörja sig? Ni slänger ju de investerade pengarna i sjön! Obegripligt!

Jag som skattebetalare kräver att ni tar tillvara mina skattepengar som investerats i dessa ungdomar, och detta genom att låta dem stanna och på ett positivt sätt bidra till den svenska välfärden och Sveriges framtid!

Eddie Hansson

Göteborg