Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Godisexplosion. Svenskarna äter mest lösgodis i hela världen. Danmark har nu presenterat nya förslag på höjda hälsoavgifter på exempelvis godis, läsk och glass. Även i Sverige är det dags för en skatt på läsk och godis, skriver debattörerna.

Skatt på läsk och godis ger bättre folkhälsa

En ny studie på svenska män visar att det är just intaget av snabba kolhydrater som finns i bland annat läsk och godis, som bidrar till sjuklighet i hjärt- kärlsjukdomar och höga halter av blodfetter. Det är dags att plocka fram ett av de starkaste politiska verktygen för samhällsutveckling: Styr om svenskens höga intag av godis och läsk genom en riktad skatt. 

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Efter år med kostråd om lågfettprodukter och rädsla för fett från djurriket är det nu alltmer som talar för att högt kaloriintag och framförallt så kallade snabba kolhydrater som finns i till exempel läsk och godis är det som är skadligt för hälsan. Samtidigt som vi ätit lågfettprodukter har vi svenskar blivit allt mer överviktiga.

Övervikten i Sverige tog fart under början av 1990-talet. Fetma orsakas av en kombination av livsstil, miljö och arv.  Det är viktigt vad vi äter och hur mycket vi stoppar i oss.  En hög konsumtion av energirika livsmedel, som godis och läsk bidrar till övervikten. Samtidigt är normalt intag av naturligt fett med mättade fettsyror inte som vi trott tidigare skadligt.

Merparten av blodfetterna tillverkas i stället i levern när vi äter socker (kolhydrater). Såväl glukos (druvsocker) och fruktos (fruktsocker) bidrar till höga blodfetter, åderförkalkning, stroke och utveckling av Alzheimers sjukdom. 

 

Betydande folkhälsoproblem

Vår stora sockerkonsumtion är därför ett betydande folkhälsoproblem. En nyligen publicerad studie på svenska män visar att det är just intaget av snabba kolhydrater som finns bland annat i läsk och godis, som bidrar till sjuklighet i hjärta kärlsjukdomar och höga blodfetter. Det är således viktigt att begränsa intaget av livsmedel som bidrar till höga blodfetter som läsk och godis och är skadliga för folkhälsan.

Danmark har infört skatt på onyttiga livsmedel i syfte att påverka folkhälsan. När reformen är fullt genomförd beräknas den ge staten ökade inkomster på flera miljarder danska kronor per år.

I förra veckan presenterade den nya danska regeringen ytterligare ett budgetförslag med höjda hälsoavgifter på sådant som cigaretter, öl, godis, läsk och glass. Från 2013 utökas avgifterna till att omfatta fler varor som innehåller socker, till exempel sylt, ketchup och chokladmjölk.

Information räcker inte

Det är dags att införa en skatt på läsk och godis i Sverige. Det finns de som tror att skatt på godis inte får oss att äta mer grönsaker. Vi menar att skatt är ett viktigt politiskt styrmedel, som rätt använt påverkar både beteende och samhällsutveckling. Två bra exempel på Folkhälsoskatter är alkoholskatten och tobaksskatten. Ett annat aktuellt exempel på skatt som styrmedel är subventioner av avgifter och skatter för fler miljöbilar.

Motion och sund livsföring är mycket viktigt för folkhälsan, men det räcker inte med enbart information i skola och i vården om kost och motion. Dessa insatser är bra, men tar mycket lång tid för att ge effekt. Det är dags att plocka fram ett av de starkaste politiska verktygen för samhällsutveckling – att styra om svenskens höga intag av godis och läsk genom en riktad skatt.  

Vi riskerar att få en förlorad generation överviktiga och feta. Inför en skatt på dessa livsmedel innan det är för sent!  

Ralf Sundberg

kirurg, docent och författare till boken Forskningsfusket!  Så blir du lurad av kost- och läkemedelsindustrin

Hans Dahlgren

affärsutvecklingschef, Praktikertjänst AB     

Björn Zackrisson

affärsområdeschef, Praktikertjänst AB