Åsa Fahlén, förbundsordförande i Lärarnas Riksförbund.
Åsa Fahlén, förbundsordförande i Lärarnas Riksförbund.

Skapa rättvisa – höj alla lärares löner

Kommuner som inte belönar sina lärare kan se långsiktiga konsekvenser av sitt agerande, skriver Åsa Fahlén, förbundsordförande i Lärarnas riksförbund.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

    <strong>Åsa Fahlén</strong>
    <br> förbundsordförande i Lärarnas Riksförbund
   </br>
Åsa Fahlén
förbundsordförande i Lärarnas Riksförbund

Nyligen proklamerade regeringen att det skollov som nu börjat och som hittills kallats höstlov ska benämnas läslov. Detta för att inspirera svenska elever att läsa mer. Det är utmärkt att regeringen bryr sig om barn och ungdomars läsning. Jag vill gärna ta fasta på idén och komma med ett eget lästips till Göteborgs kommunpolitiker. Jag föreslår att politikerna tar sig tid att studera SACO-undersökningen som visar att människor över livet gör en dålig affär om de utbildar sig till lärare. Det är en skamfläck att de som utbildar sig till lärare inte premieras för det stora ansvar det innebär att rusta nya generationer med kunskap. Det duger inte.

ANNONS

Omstritt lönelyft

Vi är nu mitt inne i ett omstritt lönelyft för en del lärare. Den ansvariga ministern Helene Hellmark Knutsson (S) menar att det ligger på kommunerna att jämna ut de orättvisor som kan uppstå när kvalificerade lärare hamnar utanför det statliga lönelyftet. Har man många läraresom uppfyller kriterierna för lärarlönelyftet så får man ju själv se till att skjuta till de resurser som behövs.

Det är alldeles självklart att kommunpolitiker måste ta fasta på dessa ministerord. I synnerhet gäller det de ledande kommunpolitikerna i en kommun med rödgrönt styre som Göteborg att de borde vara särskilt hörsamma mot en regering av partivänner.

Riskerar förlora lärare

Flera kommuner har redan gjort lokala lärarlönelyft som Nybro och Botkyrka. Där alla legitimerade lärare får en lönehöjning. Kommuner som inte ser om sitt hus och belönar sina lärare riskerar att förlora dem. Då hamnar de på efterkälken i alla andra avseenden också.

En kommun som inte kan erbjuda en bra utbildning med legitimerade lärare kan inte konkurrera om kvalificerad arbetskraft. Men det kan alltså undvikas för de kommuner som agerar resolut.

Göteborg borde bli en sådan framsynt kommun.

Åsa Fahlén

förbundsordförande i Lärarnas Riksförbund

ANNONS