Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Paulina Neuding, journalist och jurist. Foto: Linda Broström

Skandalerna som drunknar i flödet

Skandalerna kring president Donald Trump och hans krets – frågan om samröre med Ryssland, de otaliga bråken kring medarbetare som har fått gå, presidentens offentliga mobbing av justitieminister Jeff Sessions – har varit så många att det ställer till problem rent journalistiskt.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det är en fråga från vecka till vecka om viktiga händelser kommer att få det utrymme och den genomlysning de förtjänar, eller om det uppstår en mättnad i nyhetsbevakningen och den offentliga debatten.
Kanske gäller det särskilt när USA betraktas utifrån. På avstånd är det lätt hänt att nyheter med större inslag av fars hamnar högt upp i flödet: Att Donald Trump gjorde sig till åtlöje när han talade på ett scoutmöte i slutet av juli, så pass att scouterna såg sig tvungna att be om ursäkt för presidenten. Kommunikationschefen Anthony Scaramuccis utbrott när han öppnade sig för en journalist på tidskriften The New Yorker.
Men presidenten höll också ett tal för poliser samma vecka, som under normala omständigheter hade blivit en större nyhet.
”När ni kastar in de här brottslingarna i polisbilen, se till att ni inte gör det varsamt. Var inte för snälla,” sade Trump om polisens offensiv mot gängvåld, när han mötte poliser i delstaten New York.
Han hyllade råbarkade poliser, och påstod att allt annat vore ”politisk korrekthet”.
”Som när ni stoppar någon i bilen och skyddar huvudet, ni vet när ni lägger handen över? Som att liksom, de ska inte slå i huvudet och de har just dödat någon – inte slå huvudet. Jag säger, ta bort handen, okej?” sade Trump.
Det är inte första gången Donald Trump signalerar att han inte tycker att brottsbekämpning behöver begränsas av lagar eller överhuvudtaget ske inom ramarna för rättsstaten.
I våras läckte en transkribering av ett telefonsamtal mellan Trump och Filippinernas president Roberto Duterte från filippinska myndigheter. Duterte har i sitt krig mot drogmaffian på Filippinerna låtit dödspatruller skjuta människor i tusental. Detta har isolerat Filippinerna internationellt.
Till skillnad från andra demokratier i väst har Trumps regering valt att närma sig Duterte, bland annat genom att hedra honom med en inbjudan till Vita huset.
”Jag ville bara gratulera dig eftersom jag hör om det otroliga jobb du gör när det gäller drogproblemet. Många länder har samma problem, vi har det, men vilket enormt jobb du gör och jag ville bara ringa och berätta det för dig.” sade han under deras telefonsamtal.
Det är sådant som riskerar att försvinna i mängden av skandaler.

Paulina Neuding