Skamligt att neka papperslösa vård

När Vänsterpartiet i en motion föreslagit att papperslösa och asylsökande vuxna ska ges samma rätt till hälso- och sjukvård valde alla andra partiers ledamöter att föreslå avslag på motionen, skriver Jessica Wetterling (V) ledamot i Kommittén för Mänskliga Rättigheter och Elise Norberg Pilhem (V) ersättare i Kommittén för Mänskliga Rättigheter.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Västra Götalandsregionen har en Kommitté för Mänskliga Rättigheter. En kommitté som i sitt uppdrag har att aktivt ge förslag så att Västra Götalandsregionen kan leva upp till och efterfölja FN:s konventioner om Mänskliga Rättigheter. Alla ledamöter hade chansen att göra detta vid sammanträdet den 30 november när Vänsterpartiet i en motion föreslagit att papperslösa och asylsökande vuxna ska ges samma rätt till hälso- och sjukvård som alla andra. Istället valde alla andra partiers ledamöter, inklusive socialdemokrater och miljöpartister, att föreslå avslag på motionen.

Borde varit först med initiativet

De säger nej när de har chansen att gå från ord till handling. De säger nej när de i en verksamhet som regionen råder över, hälso- och sjukvården, i aktiv handling kan visa att de förstått FN:s kritik mot Sverige rörande allas rätt till bästa möjliga fysiska och psykiska hälsa. De säger nej när kommittén istället borde varit först i landet med initiativet att ge alla rätt till vård, vilket en del andra landsting faktiskt gjort. De säger nej för att de helt gått vilse i begreppet ”vård som inte kan anstå”; ett begrepp som enligt personalen i vården och socialstyrelsen är svårt att avgränsa. Då säger alla ledamöter i Kommittén för Mänskliga Rättigheter, utom Vänsterpartiets, precis tvärtom. De hävdar att det är ett bra begrepp att förhålla sig till för personalen. Det är en uppfattning de är helt ensamma om.

ANNONS

Utökad rätt till vård skulle kan sänka kostnaderna

Kommittén för Mänskliga Rättigheter har kunniga tjänstepersoner. De har skrivit ett beslutsförslag som är helt glasklart. Att ge alla rätt till vård är att aktivt följa de mänskliga rättigheterna. Ändå säger alla andra ledamöter nej. De säger till och med nej, trots att en utökad rätt till vård skulle kunna sänka kostnaderna. Dyra akutavdelningar avlastas om vårdcentraler får rätten att förebygga, bota eller lindra.

Alla andra partier verkar räkna helt cyniskt med att ”folk i allmänhet” inte bryr sig om de här människorna, utan snarare vill se fortsatt hårda tag mot asylsökande, och i än högre grad mot papperslösa. I det läget prioriterar inte ledamöterna de mänskliga rättigheterna som de har till uppgift att utveckla och försvara i kommittén. Var och en av dem borde fundera över sitt uppdrag. Detta är skamligt. Vi i Vänsterpartiet vill att full sjukvård skall erbjudas alla människor i vår region. Alla är nämligen till hundra procent människor.

Jessica Wetterling (V) ledamot i Kommittén för Mänskliga Rättigheter

Elise Norberg Pilhem (V) ersättare i Kommittén för Mänskliga Rättigheter

ANNONS