Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Martin Andreasson (M), regionråd, Västra Götalandsregionen

Skamlös smutskastning av privata vårdcentraler

Med utgångspunkt i beslutet att stänga vårdcentralen Angered Care för att värna patientsäkerheten försöker Vänsterpartiet skamlöst smutskasta alla vårdcentraler som inte ägs och drivs av offentlig sektor. Det är osmakligt, skriver Martin Andreasson (M) och Johan Fält (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Angereds VC, 8/11

Så visar vänstern sitt rätta ansikte. De skyr tydligen inga medel i sin vilja att beröva människor möjligheten att välja andra vårdcentraler än de som drivs i offentlig regi. Men att välja att i massmedia politisera ett beslut som är taget i full politisk enighet och dessutom använda den retoriska modellen ”guilt by association” gentemot andra privata vårdcentraler är ändå ett sällan skådat lågvattenmärke.

Med utgångspunkt i beslutet att stänga vårdcentralen Angered Care försöker Vänsterpartiet skamlöst smutskasta alla vårdcentraler som inte ägs och drivs av offentlig sektor. Det passar naturligtvis vänsterns syften bra, men missar poängen. Oavsett offentligt eller alternativt driven vårdcentral så måste patientsäkerheten alltid vara i fokus. Därför valde en enig hälso- och sjukvårdsnämnd i Göteborg att säga upp avtalet med vårdcentralen Angered Care, då just patientsäkerheten visade sig vara hotad.

Nonchalant utspel

Att Vänsterpartiet sedan drar paralleller mellan den vårdcentral som stängts på grund av bristande patientsäkerhet och andra vårdcentraler som är i privat regi är inte bara ett fult retoriskt knep utan faktiskt direkt missvisande. Det visar på en nonchalans gentemot alla de privata vårdcentraler som finns i Västra Götaland och i slutändan också gentemot alla de hundratusentals människor som valt att lista sig på en av dessa.

I Göteborg finns 35 privata vårdcentraler som har nära 260 000 listade personer. Valet av privata vårdcentraler har dessutom ökat kraftigt bland göteborgarna bara det senaste året. Bergsjön är ett lysande exempel där ni i Vänsterpartiet var med och stängde Närhälsans offentligt drivna vårdcentral och där ett privat alternativ öppnat en väl fungerande och mycket uppskattad vårdcentral, som bedriver sin verksamhet med både bra bemötande och en god patientsäkerhet.

Osmakligt angrepp

Det är föga förvånande av Vänsterpartiet att göra det här till en politisk fråga, däremot är det osmakligt. Att använda sig av Angered Care för att indirekt smutskasta välfungerande verksamheter med god patientsäkerhet och bra arbetsmiljö är riktigt illa. Vi i Moderaterna tar starkt avstånd från detta.

I grönblå samverkan valde vi tillsammans med en enig nämnd att, som alltid, sätta patientsäkerheten först. Därför sades avtalet med Angered Care upp och verksamheten stängdes. Samtidigt står vi upp för alla väl fungerande vårdcentraler och för valfriheten att välja en privat vårdcentral som hundratusentals göteborgare har valt att göra.

Martin Andreasson (M)

regionråd, Västra Götalandsregionen

Johan Fält (M)

ordförande, Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd