Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Helene Odenjung (L), kommunalråd Göteborg.

Ska vi bygga barnhem igen, Åsa Regnér (S)?

I Socialdemokraternas Sverige nekas många assistans som de tidigare hade rätt till. Samtidigt är det nästan omöjligt att få assistans beviljad för dem som söker för första gången. En hjärtlös politik som leder tillbaka till tiden då man byggde barnhem, skriver Helene Odenjung (L).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Varje människa ska ges möjligheten att leva ett liv i frihet, självständighet och med goda levnadsvillkor. Sverige befinner sig i en högkonjunktur och finansministern Magdalena Andersson (S) pratar ofta och gärna om hur den svenska ekonomin blomstrar. Och det är sant att det går bra på många områden för Sverige. Därför är det obegripligt att man sparar in på de allra mest utsatta i vårt land.

Under samma period som den svenska ekonomin växer sig stark väljer den socialdemokratiska regeringen att ge direktiv till Försäkringskassan att spara in på den personliga assistansen. Ett direktiv som myndigheten hängivet har fullföljt. Regeringen framhåller att kostnaderna för den statliga assistansersättningen har fördubblats på tio år, från 14 till 30 miljarder kronor, och att utvecklingen är ohållbar. Timmarna i assistansersättningen har på tio år ökat från i genomsnitt 101 timmar per person och vecka till 127 timmar.

En okunnig slutsats

Socialminister Åsa Regnér (S) har gång på gång hävdat att nedskärningarna i den personliga assistansen endast skulle drabba företag och fuskare. Åsa Regnér (S) menar också att ökningen skulle bero på att giriga företag överdriver behoven för att förbättra sin lönsamhet. Det är en direkt okunnig slutats, för det är inte företagen som beslutar om timmarna, det är Försäkringskassan.

Oscar, 4 år med flera svåra diagnoser har behov av aktiv tillsyn dygnet runt har blivit nekad assistans. Ludwig, 2,5 år är rullstolsburen, blind med en hjärnskada med risk för att dö vid en vanlig magsjuka har blivit nekad assistans. Elvira är 2 år, blind och svårt hjärnskadad och har blivit nekad assistans. Dessa barn är tre av flera hundra barn som blivit nekad assistans. Samtidigt har vi nu barn i Sverige med stort behov av assistans som måste stanna kvar på sjukhusen för att assistansbehovet inte kan tillgodoses i hemmet. Diagnoserna är för svåra.

Förtvivlade över att mista sin hjälp

Prognosen visar att man i utgången av 2017 har sparat tre miljarder kronor och över 1 000 personer kommer att ha förlorat en för dem livsavgörande assistans. Det här är riktiga människor med föräldrar och anhöriga som är förtvivlade över att de numera inte får den assistans som de behöver för att kunna leva sina liv så normalt som möjligt. Det är en hjärtlös politik som sliter isär familjer, krossar tryggheten och krossar friheten.

Nu larmar till och med Försäkringskassan själva i ett brev till regeringen att uppemot 6 000 personer som har personlig assistans kan förlora stödtimmar efter en ny dom från i somras. Myndigheten beskriver att domen får ”oöverskådliga konsekvenser för stat, kommun och enskilda”. Det är allvarligt när en myndighet beskriver en situation på det sättet.

När det här sker i vårt land är inte ökad BNP mycket att skryta över. Det är nu kommunerna som får gå in och ersätta assistanstimmar för de som fått hjälpen indragen från Försäkringskassan. Fram till och med 90-talet byggde man barnhem för funktionsnedsatta barn. Barnhemmen var lösningen fram till dess att LSS- och assistansreformen genomfördes under Bengt Westerbergs tid som socialminister. Men nu är vi på god väg tillbaka dit, till tiden då man byggde barnhem.

Många blir nekade assistans som de tidigare har rätt till och samtidigt är det nästan omöjligt att få assistans beviljad för dem som söker för första gången. Enligt Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar får bara drygt en av tio ett ja på sin ansökan till försäkringskassan. Nästan nio av tio får avslag och många av dessa är barn.

Sparar in pengar på utsatt grupp

Men historien om när socialdemokratin förstörde frihetsreformen LSS kommer inte att ta slut här. Regeringen har tillsatt en utredning som har till uppdrag att ytterligare skärpa lagstiftningen och tolkningen av assistansbehoven. Detta för att spara in pengar på en redan utsatt grupp.

Liberalerna kommer aldrig att acceptera fortsatta nedskärningar i LSS- och assistansreformen. Det är en frihetsreform inom svensk politik att vara riktigt stolt över. Det är en reform som ökar friheten för de människor som har det allra tuffast och som ska säkerställa goda levnadsvillkor, självständighet och frihet. En reform som förpassade barnhemmen till historien. Vill Åsa Regnér (S) bli ministern som tvingar kommunerna att återinföra dem?

Helene Odenjung (L)

kommunalråd Göteborg

Bengt Eliasson (L)

riksdagsledamot och talesperson i funktionshinderfrågor

Carina Liljesand (L)

ersättare i regionfullmäktige och ordförande i patientnämnden