Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Rydén (M), oppositionsråd i Göteborg

Ska S stoppa nästa utopiska sextimmarsförsök?

Socialdemokraterna har tyst låtit miljonerna rulla under försöket med sextimmars arbetsdag. Men nu låter det annorlunda. Bra så: det är en utopi att låta all personal gå ner i arbetstid och fortsätta betala heltidslön, skriver Maria Rydén (M), oppositionsråd.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Debatten om sextimmars arbetsdag fick ny näring när Tord Karlsson (S), kommunalråd i Göteborg med ansvar för personalfrågor, medgav att försöket med sextimmars arbetsdag på Svartedalens äldreboende gav väldigt lite och att sett till resultatet så uppnådde de ingenting och att det var som ett sätt att lura folk.

I mina öron är detta ljuv musik som ställer den nya frågan på sin spets. Kommer Tord att avstå från att skriva på kollektivavtal för de nya projekt om sextimmars arbetsdag som nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning har beslutat om? Vågar Tord vägra?

Utopi att ha råd med

Ända sedan frågan om att initiera det första projektet med sextimmars arbetsdag, med betalt för åttatimmars arbetsdag, har jag bestämt sagt nej eftersom det är en utopi att tro att Göteborg skulle ha råd att låta all personal gå ner i arbetstid och samtidigt få betalt för att stanna hemma.

För den som vill finns redan möjligheten att frivilligt gå ner i arbetstid, vilket är en möjlighet som står öppen för alla som arbetar heltid att tala med sin chef om.

Under resans gång som försöket med sextimmarsarbetsdag på Svartedalen har pågått så har (S) inte en enda gång medgivit att det var en felsatsning. De har tyst sett på och låtit miljonerna rulla. Inte heller agerade de när Birgitta Simonsson (M) och jag föreslog att försöket skulle läggas ner.

Bådar gott

Nu låter det annorlunda och det bådar gott inför framtiden. Staden har inte råd med annat än att skattepengarna går till vård, skola och omsorg. Det som oroar mig och gnager är att (S), (V) och (MP) i nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning har beviljat nya projekt med arbetstidsförkortning i både stadsdelsnämnden Östra Göteborg och i stadsdelsnämnden Angered. Därtill har de rödgröna i kretslopps- och vattennämnden utlovat ett par försök med sextimmars arbetsdag och om de inte får pengar för att genomföra dessa så har de sagt att de ska bekosta projekten själva.

Tord Karlsson (S), det var bra gjort av dig att tala klarspråk om lurendrejeriet med sextimmars arbetsdag. Som du vet krävs att kollektivavtal tecknas för varje nytt projekt med sextimmars arbetsdag. Jag har sagt nej till att skriva under. Hur kommer du att göra? Kommer du att stå upp för din politik och säga nej till fler underskrifter av kollektivavtal för sextimmars arbetsdag?

Maria Rydén (M)

oppositionsråd i Göteborg