Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Filmer, särskilt hemska och engagerande sådana, riskerar att otillbörligt påverka tittarnas minnesbildning, skriver Björn Hurtig. Bild: Adam Ihse/TT
Filmer, särskilt hemska och engagerande sådana, riskerar att otillbörligt påverka tittarnas minnesbildning, skriver Björn Hurtig. Bild: Adam Ihse/TT

Skärp straffet för alla som sprider film på våldsbrott

Det sprids en övervakningsfilm från dödsskjutningen på en frisörsalong i Göteborg förra veckan. Att sådana filmer delas är inte bara fel på grund av sitt våldsamma innehåll utan också för att det riskerar att förstöra vittnesuppgifter. Därför krävs det stränga straff för sådana fall, skriver advokaten Björn Hurtig.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Jag har inte sett filmerna. De där med mordet på frisörsalongen och på polisen. Jag ser nämligen bara sådana filmer när jag måste. Som försvarare händer det ibland, och tyvärr allt oftare, att jag måste. Våldet, som annars för oss lyckligt lottade bara är abstrakt, blir i de stunderna digitalt påtvingat närvarande i all sin simpla brutalitet. Det som borde vara komplicerat och besvärligt, att döda en annan människa, är över på någon sekund. I vart fall när det handlar om skjutvapen. Ni som inte måste, varför tittar ni?

Vi som måste titta, vi gör det för att reda ut vem som ska ansvara för våldet. Vi som tittar i det syftet, vill egentligen alla samma sak. Vi vill att rätt, inte fel, person döms. Den som har gjort det ska nämligen inte få fortsätta med det och våldet ska inte heller få drabba rättssäkerheten. Inget blir ju bättre av att staten, som svar på enskildas orättfärdiga våld, själv utövar orättfärdigt våld mot enskilda. Våld föder nämligen våld och våld får aldrig bli det normala. Så sluta titta på sådana filmer!

Farlig utveckling

Filmer av det slaget normaliserar våld. Tittarna vänjer sig, anpassar sig. Våldet blir närvarande. Detta är farligt för oss alla. Filmer av det här slaget kan föda ett behov av att se mera våld. Av att se kamp. I det offentliga rummet, där det tidigare gick att debattera sakligt och sansat, har det verbala våldet smugit sig in tillsammans med trumpismens onyanserade palett: svart eller vitt. Bara.

Arga åklagare och advokater tar strid med varandra. Man visar kampvilja, man använder verbalt våld. Det normala. Det som föder mera. Det är dumt och det är också farligt. Vi vill ju alla samma sak. Det finns nämligen ingen åklagare eller polis som vill att oskyldiga döms, så att den skyldige får gå fri, även om det ibland kanske kunde vara både billigare och enklare rent utredningsmässigt.

Kanske leder det till att skyldiga går fria och att oskyldiga döms. Sådana filmer är därför inte bara hemska på grund av sitt innehåll.

Åklagare och polis vill naturligtvis upprätthålla en hög grad av rättssäkerhet. Advokaterna då? Jo, vi advokater har också hellre en granne som är oskyldig till våld, än en som är skyldig till det. Alla aktörer behöver bidra med sitt för att rättssamhället, som ska hantera effekterna av våldet, ska kunna fungera väl. Det går väldigt mycket bättre om vi inte använder trumpismens verbala våld mot varandra. Låt oss därför behålla sansen, även när våldet och avskyn försöker locka oss till annat.

Hotar rättssäkerheten

Spridningen av filmer av det slaget hotar i sig själva rättssäkerheten. De riskerar nämligen att förstöra bevisning. De riskerar att förstöra vittnesuppgifter. Alldeles oavsett det vetenskapligt vanskliga i att döma på vittnesuppgifter är dessa ofta avgörande bevisning. Vittnen, egentligen alla människor, skapar inte, som man kanske tror, oföränderliga minnesbilder som kan tas fram när man hörs under ed. Alla människor har i stället minnesprocesser som så att säga ständigt sysslar med minnesbildning. Minnen är alltså inte statiska. Filmer, särskilt hemska och engagerande sådana, riskerar att otillbörligt påverka tittarnas minnesbildning.

Om någon iakttagit något i en annan vinkel, än den som filmades, av en hemsk händelse riskerar det man ansåg sig minnas från händelsen, från den andra vinkeln, att försvinna och ersättas med filmens vinkel. Vittnens uppgifter i domstol riskerar därmed att bli lika tvådimensionella som filmen. Verklighetens flerdimensionalitet riskerar därigenom att försvinna ur processen. Detta är farligt. Kanske leder det till att skyldiga går fria och att oskyldiga döms. Sådana filmer är därför inte bara hemska på grund av sitt innehåll.

Hårdare straff

Som försvarare är det sällan jag argumenterar för strängare straff. Det känns därför lite ovanligt att göra det här. Men det krävs faktiskt stränga straff för dem som sprider filmer av det slag jag talar om. De som genom filmspridning normaliserar våld och förstör förutsättningarna för rättssamhället att göra sitt jobb väl, ska veta att ett strängt straff väntar. Detta är viktigt.

Frågan är dock om det egentligen inte är ännu viktigare att samhället tar en stark ställning till skydd för alla dem som drabbas av att de själva eller deras anhöriga finns på filmer av sådant slag för alla smaklöst nyfikna att leta fram, så länge internet finns kvar. Det är vidrigt. Kom bara ihåg att den som misstänks för att ha spridit filmer av sådant slag, och förhoppningsvis riskerar ett strängt straff, inte heller ska dömas oskyldig.

Avslutningsvis: Titta inte på sådana filmer, ni som inte måste. Visa i stället lite respekt för de drabbade och sprid inte våldet till andra.

Björn Hurtig, advokat

LÄS MER: Man ihjälskjuten i frisörsalong

LÄS MER: Ingen gripen efter mordet på frisörsalongen

LÄS MER: Polischefen: Mordfilmen från frisörsalongen kan påverka utredningen