Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Det är ofta här vi hittar byggföretag som hanterar sina byggnadsarbetare illa. Vi ser löner långt under kollektivavtalens lägstanivå. Personalen arbetar i en farlig arbetsmiljö, ofta övertid. När de inte fått ersättning för kvällar och helger och kommer de till oss på Byggnads, skriver debattören. Bild: Kallestad, Gorm
Det är ofta här vi hittar byggföretag som hanterar sina byggnadsarbetare illa. Vi ser löner långt under kollektivavtalens lägstanivå. Personalen arbetar i en farlig arbetsmiljö, ofta övertid. När de inte fått ersättning för kvällar och helger och kommer de till oss på Byggnads, skriver debattören. Bild: Kallestad, Gorm

Skärp kontrollen av oseriösa byggföretag

Det finns en enorm noggrannhet hos byggföretag och kommuner när man planerar nya bostäder. När det sedan kommer till själva byggandet är dessa krav som bortblåsta. Då tillåts underleverantörer som behandlar sina byggare illa och betalar dem alldeles för låga löner utan att någon ställer frågor, skriver Tomas Emanuelsson, ordförande Byggnads Väst.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vi på Byggnads Väst konstaterar att byggföretag, kommuner, investerare och banker är väldigt noggranna i planeringsstadiet när ett bostadshus ska byggas. När sedan flera led av underentreprenörer är på plats minskar kontrollen.

Ett första steg i en byggprocess är ofta när en kommun bestämmer sig för att ställa ett markområde till förfogande för bostadsbyggande. Då startar ett noggrant arbete där kommunen tittar på gestaltning, upplåtelseform och miljöpåverkan.

Investerar stora pengar

Det vanliga är att de företag som vill få entreprenaden tvingas in i tävlingar där de presenterar alla detaljer på hur de ska bygga och priset. De företag som vinner upphandlingen måste investera stora pengar och går till en bank som lånar ut mångmiljonbelopp med en avskrivningstid på över 100 år. Sedan startar företaget en kostsam process där andra byggföretag ska lämna pris för att få bli en av underentreprenörerna.

I den här uppstartsfasen verkar det aldrig saknas pengar. Till slut startar byggandet. Investeringarna ska säkras. Plötsligt minskar då kraven på ordning och reda.

Priset på arbetskraften ska pressas till det yttersta vilket leder till att det som byggs inte alltid är av bästa kvalitet.

För varje led i entreprenadkedjan vill företagen självklart tjäna pengar när de säljer ut jobben. Och för varje steg nedåt blir det sämre kontroll på vad som verkligen sker på byggarbetsplatsen. Detta ökar risken för att företag som dumpar priserna dyker upp.

Det är ofta här vi hittar byggföretag som hanterar sina byggnadsarbetare illa. Vi ser löner långt under kollektivavtalens lägstanivå. Personalen arbetar i en farlig arbetsmiljö, ofta övertid. När de inte fått ersättning för kvällar och helger och kommer de till oss på Byggnads.

Saknar kunskap om byggteknik

I det här stadiet är varje krona viktig. Priset på arbetskraften ska pressas till det yttersta vilket leder till att det som byggs inte alltid är av bästa kvalitet.

När Byggnads pratar med underentreprenörer vi har avtal med medger flera av dem att de använder okvalificerad personal som saknar kunskap när det gäller byggteknik, normer, standarder och garantier.

Hur kan det vara så att stora byggföretag minskar antalet egna yrkesarbetare och i stället använder mindre nogräknade underentreprenörer? Hur tänker de som ska äga bostäderna? Hur tänker bankerna? Har de insyn?

Vi har ju en mycket kompetent kår av byggnadsarbetare i Europa. Varför kräver inte investerarna att det är arbetare med kvalificerad yrkeskunskap som bygger dessa hus som ska stå i 100 år eller mer?

Tomas Emanuelsson, ordförande Byggnads Väst