Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Stefan Bennhage

Skärp kontrollen av gode män

Vi ser en stor risk att stadens system för gode män och förvaltarskap utnyttjas. Vi vill att systemet skärps så att fusket minimeras och brukarnas intressen tillvaratas, skriver Agneta Kjaerbeck och Rasmus Ragnarsson, SD.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

125 000 personer företräds av en god man, förvaltare eller förordnad förmyndare idag. Det handlar ofta om personer som har olika funktionshinder, psykisk sjukdom, demens eller barn vars förmyndare inte kan hantera sin roll.

SVT kunde redan 2016 påvisa att hundratals miljoner kronor, tillhörande fattiga och utsatta som skulle få samhällets stöd, hade försvunnit och mycket visade sig ha förts över till de gode männens egna konton. Länsstyrelserna i landet har efter granskningen kallat rådande tillsyn för tandlös.

Behovet har ökat

Antalet med behov av omfattande stöd har stadigt ökat vilket blir ett extra stort problem då det ställer krav på en god tillgång på duktiga, pålitliga och seriösa gode män.

I Göteborg har en förvaltare åt 26 personer i Göteborgs stad nyligen polisanmälts efter misstanke om förskingring.

Pengarna ska bland annat ha bekostat personliga matinköp och restaurangbesök

Personen anklagas för att ha använt minst 14 000 kronor tillhörande huvudmännen. Pengarna ska bland annat ha bekostat personliga matinköp och restaurangbesök.

Lyckligtvis kunde förvaltningen upptäcka tilltaget och rutiner ska skärpas. Gott så, men vore det inte också på sin plats att kommunen upprätthåller de existerande rutinerna för gode män? Det ska sedan tidigare finnas en gräns på 15 uppdrag/god man. Trots det är det idag möjligt för gode män att ta betydligt fler uppdrag.

Enligt uppgifter från Göteborgs stad i våras hade 22 gode män 15 uppdrag eller fler. Den med flest uppdrag hade 46 stycken och den på andra plats hade 34.

Skarpare kontroller krävs

Därtill finns heller inget system som undersöker om gode män även har uppdrag i andra kommuner. Frågan som osökt infinner sig är om den enskilde brukarens juridiska och ekonomiska intressen verkligen kan upprätthållas när de gode männens uppmärksamhet är så splittrad?

De regler vi har idag härstammar från 1924 års förmynderskapslagstiftning. Sverigedemokraterna har under 2018 motionerat i riksdagen om en översyn av lagstiftningen kring överförmyndare och gode män. Vi vill se en ny säkrare lagstiftning som bara möjliggör registrerade och professionella gode män och förvaltare. Förslaget avslogs i civilutskottet.

Att ställa upp som god man är och ska vara en mycket viktig samhällsinsats och därför krävs skarpare kontroller. Vi ser en stor risk att stadens system för gode män och förvaltarskap utnyttjas i syfte att tjäna pengar och sätter den enskilde brukaren i en väldigt utsatt position. Vi vill att systemet skärps så att fusket minimeras och brukarnas intressen tillvaratas!

Agneta Kjaerbeck (SD)

ledamot kommunfullmäktige, Göteborg

Rasmus Ragnarsson (SD)

ersättare kommunfullmäktige, Göteborg