Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Skärp er alla vuxna!

Barn gör som vi gör, inte som vi säger. Då duger det inte att förvägra barn skärmtid samtidigt som vi tar upp mobilen mitt i ett samtal för att se vem som messade. Vi måste vara bättre förebilder än så, skriver bland andra Katarina Hedberg, generalsekreterare Scouterna.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det är ingen nyhet att vi har alarmerande siffror kring barn och ungas psykiska ohälsa och det är heller inget nytt ämne när vi för diskussioner. Att vi måste hjälpa våra barn att röra sig mer, då allt fler har sämre fysisk hälsa. Men handen på hjärtat – gör vi något åt det eller är det bara ett populärt samtalsämne? Vi som skriver hävdar att allt för få vuxna är goda förebilder för våra barn och uppmanar därför till skärpning!

Vi är många vårdnadshavare som oroar oss för barns skärmtid samtidigt som vi tar upp mobilen mitt i ett samtal för att se vem som messade.

Vi är många som pratar om vikten av att vara schysst på nätet samtidigt som vuxnas kommentarer haglar med ord om hur illa någon ser ut, klär sig eller uppträder. Vi är många som nickar medkännande på föräldramöten om vikten av att se barnen, och minuterna innan sprang förbi den ensamme pojken på skolgården och tänkte att det där får någon annan ta tag i. Och vi är många som riktar kritik mot oss själva inför barnen samtidigt som vi säger att de inte ska vara utseendefixerade. Det duger inte! Barn gör som bekant som vi gör, inte som vi säger.

Våra barn mår sämre både psykiskt och fysiskt. De behöver förebilder och en hjälpande hand för att hitta trygghet i sig själva. Alla duger som de är och kan delta i det mesta med lite hjälp. Vi ser alla olika ut, har alla olika förutsättningar och det är helt okej – låt våra barn få se det. Inte bara höra det, läsa det, utan verkligen känna det.

Lär barnen stå upp för sig själva och andra

I Scouterna tror vi på unga som gör världen bättre och ansvarar för att de har verktyg att lyckas. Vi lär genom att leda och låta ledas, vi lär ut att vi duger som vi är, att alla får misslyckas och prova igen, att alla är med på egna förutsättningar och vi är schyssta kompisar som står upp för oss själva och andra.

På det nyligen avslutade Jamboree17 gjorde tusentals barn en utmaning, att sprida budskapet om att man duger som man är till två andra kompisar. Med stor glädje spreds budskapet. Och alla fick bevis på att man är en person som får andra att må bra. Det är ett exempel på hur vi skapar individer som bryr sig och ser olikheter som en tillgång.

Vi har det alla i oss. Det är ingen jätteansträngning att vara en bra förebild. Se barnen och ge barnen tid. Testa något nytt ihop, misslyckas och försök igen. Det är enkla verktyg för att må bättre. Om det sker kommer vi snart ha många unga som bidrar och gör världen mycket bättre. Gör som barnen gör – var förebilder.

Katarina Hedberg

generalsekreterare Scouterna

Britta Burreau

ordförande Scouterna

Gustaf Haag

ordförande Scouterna