Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I Folkets hus, som ligger mitt på torget, hålls möten, fester, konferenser, kulturkvällar, utställningar, konserter, skolbio, läxläsning och minnesstunder med mera, skriver debattörerna.  Bild: Jonas Lindstedt
I Folkets hus, som ligger mitt på torget, hålls möten, fester, konferenser, kulturkvällar, utställningar, konserter, skolbio, läxläsning och minnesstunder med mera, skriver debattörerna. Bild: Jonas Lindstedt

Skär inte ned på kultur där den behövs som mest

Att spara in pengar på Folkets hus, fritidsgårdar, parklekar och medborgarkontor är en kortsiktig lösning som kommer ge stora problem i framtiden, speciellt i områden som Hammarkullen som är med på listan över särskilt utsatta områden, skriver bland andra Hampus Kuylenstierna.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Folkets hus Hammarkullen är en viktig samlingspunkt för hela stadsdelen och hjärtat i det myllrande föreningslivet i Hammarkullen och hela Angered. I huset som ligger mitt på torget hålls möten, fester, konferenser, kulturkvällar, utställningar, konserter, skolbio, läxläsning och minnesstunder med mera.

Folkets hus styrelse har på grund av rädsla för minskat anslag från stadsdelen beslutat att säga upp personal i Folkets hus Hammarkullen.

Folkets hus styrelse har på grund av rädsla för minskat anslag från stadsdelen beslutat att säga upp personal i Folkets hus Hammarkullen

Vi (personalen i huset) tror att huset behöver vara bemannat med kunnig och kompetent personal som känner föreningar och människor i området för att skapa en öppen och demokratisk mötesplats, det ska vara ett rent och fint hus utan skadegörelse och med fungerande ljud, ljus, teknik, möblering och som kan erbjuda service i samband med uthyrning för konferenser och andra arrangemang.

Personalen i Folkets hus Hammarkullen har lång erfarenhet av att jobba med dessa frågor och har kämpat länge med hur man ska uppföra sig och respektera varandra när man besöker eller hyr Folkets hus. Det är ingenting som sköter sig självt utan kräver mycket jobb och kommer även fortsättningsvis kräva mycket arbete, ett slags uppfostringsarbete.

Nedskärningar och varslad personal i Folkets hus kommer att innebära att huset, om det skall kunna vara öppet, får hyras ut obemannat till stora delar, kanske med något slags system med tvättlås – vilket inte har fungerat särskilt bra på andra ställen i området.

Kortsiktig lösning

Att spara in pengar på Folkets hus, fritidsgårdar, parklekar och medborgarkontor är en kortsiktig lösning som kommer att ge stora problem i framtiden, speciellt i områden som Hammarkullen som är med på listan över särskilt utsatta områden. I dessa områden behöver man stärka dessa krafter för att motverka kriminalitet och utanförskap. Mer poliser kommer aldrig ensamt att lösa de här problemen, vilket Polisen också själv påpekar.

Att spara in pengar på Folkets hus, fritidsgårdar, parklekar och medborgarkontor är en kortsiktig lösning som kommer att ge stora problem i framtiden

Vi måste ge människor i de här områdena förutsättningar att lyckas och skapa en framtidstro som kan vända den negativa utveckling som leder till våld och utanförskap.

Vi tror att de här besparingarna kommer stå oss dyrt i framtiden och kommer att leda till att fler barn inte klarar skolan och hamnar utanför samhället med allt vad det innebär.

Vi tror att de här besparingarna kommer stå oss dyrt i framtiden

Vi läser dagligen om linbanor, utredningar och projekt som kostar hundratals miljoner och som inte mynnar ut i någonting alls. Tänk hur många lärare, fritidspedagoger och personal i Folkets hus det hade finansierat.

Personalen i Folkets Hus Hammarkullen via:

Hampus Kuylenstierna

Jose Romero

Kamal Ahmed