Sjukvården måste få resurser att göra sitt jobb

Det måste bli ett slut på ryckighet och kortsiktighet. Sjukvårdens personal måste få förutsättningar att ge den goda vård de vill och kan ge. Vi är beredda att höja skatten med 30 öre för att vända utvecklingen, skriver Vänsterpartiet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Det är en mager budget den grönblåa ledningen för Västra Götalandsregionen presterat för 2020. Till skillnad från det grönblåa styret anser Vänsterpartiet att sjukvården är underfinansierad. Medan tusentals människor köar för att få den vård och behandling de behöver kämpar sjukhusen med krav på nedskärningar för att klara sina budgetar. Bristen på vårdplatser leder till att patienter får ligga i korridorer och uppehållsrum. Patientsäkerheten och arbetsmiljön drabbas.

För att vända utvecklingen måste arbetsvillkoren för sjuksköterskor, undersköterskor och övrig personal förbättras.

För att vända utvecklingen måste arbetsvillkoren för sjuksköterskor, undersköterskor och övrig personal förbättras så vi kan behålla erfaren personal och rekrytera dem vi behöver. Då krävs bättre arbetsmiljö, kortare arbetstid och högre löner.

ANNONS

Samtidigt måste vi satsa på vårdcentralerna. Det skall vara lätt att få tid och träffa den läkare, sjuksköterska eller psykolog som känner till dig och dina problem. Äldre, sköra människor skall inte i onödan behöva hamna på akuterna utan kunna få besök av hemsjukvårdsläkare som samarbetar med den kommunala vården.

Den psykisk ohälsan ökar och stödet till de som drabbas måste bli bättre. Vi vill särskilt prioritera barn och ungas psykiska hälsa inom primärvårdsmottagningar och ungdomsmottagningar. Vi vill se ett bättre samarbete med kommunerna kring beroendevården.

Mot den bakgrunden är vi i Vänsterpartiet beredda att höja skatten med 30 öre för att satsa ytterligare en miljard på sjukvården. Det måste bli ett slut på ryckighet och kortsiktighet. Sjukvårdens personal måste få förutsättningar att ge den goda vård de vill och kan ge.

Vi föreslår frysta biljettpriser i kollektivtrafiken, som en rättvise- och jämlikhetsfråga.

Vi föreslår frysta biljettpriser i kollektivtrafiken, som en rättvise- och jämlikhetsfråga. Alla ska ha råd att resa. Det är också en klimatfråga, ett steg i att bli en fossiloberoende region 2030. Vi avsätter även pengar till att stärka trafiken på landsbygden. Klimatomställningen är en överlevnadsfråga. Vi vill att regionen gör en koldioxidbudget för att vi ska uppnå Parisavtalets klimatmål. Miljönämnden får ökade resurser för att ytterligare kunna driva på för ett klimatmässigt hållbart Västra Götaland.

ANNONS

Klyftorna måste minska och då måste fler människor få möjlighet till arbete och en andra chans att utbilda eller omskola sig. Vi gör därför en satsning på folkhögskolorna. Tillsammans med många andra har vi ett övergripande mål om att alla unga ska klara grundskolan och gymnasieskolan. Det är det viktigaste vi kan göra för att på sikt minska klyftorna och få en bättre folkhälsa. Vi får inte tappa bort det övergripande målet; en jämlik och jämställd region.

Eva Olofsson (V)

ledamot i regionstyrelsen Västra Götaland

Carina Örgård (V)

ersättare i regionstyrelsen Västra Götaland

Jan Alexandersson (V)

ersättare i regionstyrelsen Västra Götaland

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS