Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Oansvarigt. Panikköp av privat vård är den M-ledda regionledningens recept. Det är ”hål i huv’et-politik”, skriver Håkan Linnarsson (S).

Sjuk vårdpolitik i Göteborg

Det saknas inte pengar i regionen, ändå får vare sig Drottning Silvias barnsjukhus, Sahlgrenska som helhet eller något annat sjukhus full täckning ens för redan kända kostnader nästa år, skriver Håkan Linnarsson (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I Göteborg råder rena Vilda Västern för sjukvården. På Drottning Silvias barnsjukhus rapporteras om återkommande stora problem, med inställda operationer och uppskjutna behandlingar. Dagligen kommer rapporter om överbeläggningar och växande köer för såväl barn som vuxna. Ändå får vare sig Drottning Silvias, Sahlgrenska som helhet eller något annat sjukhus full täckning ens för redan kända kostnader nästa år, än mindre till några förbättringar.

Samtidigt gör regionen ett rekordöverskott i augusti på drygt två miljarder kronor. Det saknas således inte pengar för att sjukvården ska slippa orimliga ekonomiska villkor, eller patienter ska slippa årslånga köer och inställda behandlingar. Det saknas styrning och ledning – och tilltro till de anställda man är arbetsgivare för.

Mer ”hämtpizza-politik”

Den som är hungrig bli inte mättare av att ha pengar på banken. Den hungrige måste använda pengar till mat för att bli mätt. Den som är ekonomiskt lagd och tänker långsiktigt lagar maten själv, eftersom hen då har möjlighet att både lägga till och dra ifrån utifrån önskemål, behov och ett varierande antal personer vid middagsbordet. Att laga mat till en person och sedan varje dag köpa hämtpizza, för att familjen består av fem personer, är naturligtvis ganska mycket ”hål i huv’et”. Ändå är det vad som sker i sjukvården. Panikköp av ”hämtpizza”, i form av köpt privat vård, står på menyn närmast dagligen.

Det är givetvis inte hållbart långsiktigt, och det inser det M-ledda regionstyret också. Men ”lösningen” de lanserar är inte att fylla de egna förråden, utan bygga för privata ”pizzabagare”: de planerade sjukhusen i Högsbo och Frihamnen.

I stället för att bygga ut Angereds Närsjukhus för cirka 350 miljoner kronor – där regionen redan lagt 30 miljoner kronor för en utbyggnad – satsar man uppemot två miljarder på två nya sjukhus som ska inrymma privata vårdföretag. En utbyggnad i Angered skulle dessutom samla resurser på ett ställe, vara klar betydligt snabbare och därmed kunna ta emot patienter och minska köerna innan de två privatdrivna sjukhusen ens är inflyttningsklara. Det kan inte betecknas som annat än ansvarslöst hanterande av skattepengar. Det är också ytterligare bevis för att det moderata styret prioriterar marknadslösningar före såväl patienter och den egna verksamheten. Och det är en prioritering som jag som socialdemokrat aldrig någonsin kan ställa upp på.

Håkan Linnarsson (S)

regionråd i opposition