Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Anders Nyquist, arkitekt SAR

Självbygge ger billigare bostäder

Att bygga små markbostäder med hög kvalitet på små tomter via självbyggeri skulle sänka investerings- och månadskostnaderna, skriver arkitekt Anders Nyqvist.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I december 2015 skrev jag en debattartikel i GP med rubriken ”Låt flyktingarna bygga sina hus”. Artikeln citerades i ett flertal dagstidningar och var ett praktiskt förslag på hur man kan integrera flyktingar genom organiserat självbyggeri. Om flyktingarna får chansen att bygga sina egna hus så lär de sig samtidigt det svenska språket, får en yrkesutbildning, lär sig hur det svenska samhället fungerar och skapar kreativa nätverk i det svenska samhället. Förslaget vände sig även till alla de som står utanför dagens bostadsmarknad.

Förstudien visar att det är ekonomiskt fördelaktigt att bygga bostäder genom självbyggeri. Det ger lägre produktionskostnader och lägre årskostnader.

Kalix kommun var den enda kommun som ville utveckla idén. På uppdrag av kommunen gjorde jag och mina kollegor en förstudie som beskrev hur man kunde genomföra ett projekt i Kalix. Förslaget levererades i maj 2018 och mottogs mycket positivt. Kommunen har ännu ej tagit ställning till hur de vill gå vidare. Förstudien visar att det är ekonomiskt fördelaktigt att bygga bostäder genom självbyggeri. Det ger lägre produktionskostnader och lägre årskostnader.

Våra kalkyler visar att utbildade yrkesmän kan producera små bostäder (tiny houses) med en bruksarea/boyta på 44 kvm och en bruttoarea/byggyta på 56 kvm för 1,6 miljoner kronor inklusive projektering, bygglov, anslutningsavgifter och moms. Tomtkostnad tillkommer. Husen kan planeras för låg energiförbrukning. Produktionskostnaden beräknades till 36 400 kr/kvm boyta. Månadskostnad beräknades till 6 500 kronor.

Vid självbyggeri kan samtliga siffror bli upp till 30 procent lägre, det vill säga 1,1 miljoner kronor, 25 400 kr/kvm och 4 500 kr/månad.

Vid självbyggeri kan samtliga siffror bli upp till 30 procent lägre, det vill säga 1,1 miljoner kronor, 25 400 kr/kvm och 4 500 kr/månad.

Ett hus tar cirka 700 timmar att bygga om det byggs av yrkesmän. Två outbildade personer borde under sakkunnig ledning kunna bygga ett hus på fyra månader och därmed sänka sina boendekostnader. Förslaget liknar de idéer som genomfördes av egnahemsrörelsen på 1930-talet.

I dag står mängder av människor utanför bostadsmarknaden. De nyproducerade bostäderna byggs för de som har råd att betala höga insatser och höga månadskostnader. Att bygga små markbostäder med hög kvalitet på små tomter via självbyggeri skulle sänka investeringskostnaderna och månadskostnaderna. Delar av de föreslagna byggnaderna skulle kunna prefabriceras.

Förslag till genomförande:

* Planera ett markområde för självbyggeri med små envåningshus.

* Skapa små billiga tomter.

* Upplåt marken med tomträtt.

* Kommunalt vatten och lokal småskalig biologisk avloppsrening.

* Hitta en engagerad huvudman med en kompetent projektledare.

* Hitta en kreativ finansiering.

* Engagera gymnasieskolor med byggutbildning att delta i projektet.

* Hitta intresserade självbyggare.

* Projektet kan genomföras som en bogemenskap.

Anders Nyquist

arkitekt SAR