Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sexuella ofredanden i skolan ska bort

Det får inte tillhöra vardagen på någon skola att tjejer blir tafsade på brösten, får en hand mellan benen eller på rumpan, skriver psykolog Christer Olsson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Christer Olsson, leg psykolog, som under decennier har arbetat med olika mobbnings- och kränkningsfrågor.
Christer Olsson, leg psykolog, som under decennier har arbetat med olika mobbnings- och kränkningsfrågor.

Tänk, att det skulle krävas omfattande medierapportering, att flickor också under denna sommar, har utsatts för sexuella ofredanden och våldtäkter på olika festivaler, för att Skolverket skulle vakna ur sin törnrosasömn och börja reagera och fordra att samma fokus riktas mot sexuella trakasserier i skolan.

Det förvånar mig också storligen att Skolverket skulle behöva en polisrapport från åren 2011 till februari 2016 över anmälda sexuella ofredanden av ungdomar upp till 17 år, för att få klart för sig att skolan och sociala medier är de platser där ungdomar råkar mest illa ut för sexuella trakasserier och övergrepp. Trakasserier som ibland börjar redan på lågstadiet. Personligen stör det mig oerhört när det sker en normalisering av avskyvärda beteenden.

Får inte vara vardag

Det får inte tillhöra vardagen på någon skola att tjejer får höra att de är horor eller slampor, att de får sexistiska och spydiga kommentarer om sitt utseende, blir tafsade på brösten, får en hand mellan benen eller på rumpan.

Det får heller inte tillhöra vardagen på någon skola att pojkar sextrakasseras, vilket oftast sker verbalt.

Sexuellt ofredande bryter inte bara mot skollagens nolltolerans med både handlings- och anmälningsplikt. Brottet har också sitt speciella lagrum i brottsbalken. Huvudmännens uppgift är att se till att skolor får resurser så att de kan genomföra skollagens krav och intentioner.

Är dömt att misslyckas

I det dagliga arbetet är det all skolpersonal, under ledning av rektor, som har ansvaret genom kontinuerligt förebyggande värdegrundsarbete, och vid behov akuta åtgärder, mot alla sexuella trakasserier och övergrepp, inklusive de som sker på sociala medier

Om det arbetet inte äger rum i nära samarbete med elever och föräldrar är det dömt att misslyckas.

Skolor befriade från sexuella trakasserier och övergrepp får inte vara en utopi.

Det är en självklar rättighet för samtliga elever, och en absolut skyldighet för personal vid alla skolor, att varje dag se till, att ingen överträdelse av skollagen eller brottsbalken äger rum.

Mitt krav på huvudmän, rektorer, lärare och annan skolpersonal är därför:

Se till att skollagens och diskrimineringslagens ”Nolltolerans mot sexuella trakasserier och övergrepp”, inte bara blir tomma ord, som pliktskyldigt skrivs in i skolans likabehandlingsplan, som en potemkinkuliss. Se till att det blir ändring på riktigt!

Christer Olsson

leg psykolog, som under decennier har arbetat med olika mobbnings- och kränkningsfrågor. Författare till boken: ”Verktyg mot mobbning och kränkning”.