Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

I länder som Tyskland, där sexköp är lagligt, är antalet personer i prostitution och utsatta för människohandel mycket fler än i Sverige och andra länder som kriminaliserat köp av sex. Faktum är att inte ett enda kvinnoliv skördats i prostitution i Sverige sedan sexköpslagen infördes 1999, skriver debattörerna. Bild: KENT HALLGREN
I länder som Tyskland, där sexköp är lagligt, är antalet personer i prostitution och utsatta för människohandel mycket fler än i Sverige och andra länder som kriminaliserat köp av sex. Faktum är att inte ett enda kvinnoliv skördats i prostitution i Sverige sedan sexköpslagen infördes 1999, skriver debattörerna. Bild: KENT HALLGREN

Sexköpslagen gör att kvinnor kan räddas ur prostitution

Det stämmer inte att den svenska sexköpslagen ökar utsattheten för sexsäljarna. Tvärtom har polisen, tack vare sexköpslagen, ett mycket effektivt verktyg mot människohandel, koppleri och annan grov organiserad brottslighet, skriver bland andra Josephine Appelqvist, grundare av den ideella organisationen Talita som arbetar mot prostitution.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Sexköpslagen 9/2

Nej, den svenska sexköpslagen skördar inte kvinnoliv! Det är däremot sant att prostitution är en mycket farlig verksamhet, för den som utnyttjas. I Sverige oftast en flicka, kvinna, från något av de länder i Östeuropa eller Afrika där levnadsförhållandena är så hopplösa att de är lätta byten för cyniska människohandlare. Fysiskt och psykiskt våld samt missbruk är vanligt och leder enligt forskare till posttraumatisk stress som fullt ut motsvarar den som är resultat av krigstrauman.

Myra Åhbeck Öhrman påstår att det är ”väl belagt” att den svenska sexköpslagen har negativa konsekvenser för säljarna. Detta är inte bara vilseledande utan helt felaktigt. Tvärtom finns det gott om studier som visar att den svenska modellen innebär en minskad utsatthet.

I länder som Tyskland, där sexköp är lagligt, är antalet personer i prostitution och utsatta för människohandel mycket fler än i Sverige och andra länder som kriminaliserat köp av sex. Faktum är att inte ett enda kvinnoliv skördats i prostitution i Sverige sedan sexköpslagen infördes 1999. Tyskland däremot kallas ”Europas bordell”, något de på senare tid tröttnat på. I den tyska förbundsdagen finns numera en parlamentarisk majoritet för att förbjuda koppleri och köp av sexuella tjänster, enligt nordisk modell.

Offer för trafficking

När Sveriges Ambassadör mot Människohandel deltog i ett internationellt möte arrangerat av The Intergovernmental Consultations on Migration, Asylum and Refugees i London i november, anfördes från det tyska Justitiedepartementet att deras regelverk har misslyckats med att skydda kvinnor i prostitution och att många av kvinnor som ”arbetar” på de tyska bordellerna är offer för trafficking. En representant från Nederländerna framförde ungefär samma budskap som Tyskland – lagstiftningen fungerar inte och det finns goda chanser att Nederländerna om några år följer efter Sverige.

Men att den kanadensiska lagen som förbjuder köp av sex skulle vara ”medskyldig” till hennes död är både ologiskt och osant.

Mordet på 22-åriga Marylène Lévesque, som är utgångspunkten för Myra Åhbeck Öhrmans debattinlägg, får också oss att känna vrede. Men att den kanadensiska lagen som förbjuder köp av sex skulle vara ”medskyldig” till hennes död är både ologiskt och osant. Om den tidigare mördaren, som Myra uppger, fick tillstånd av sina övervakare att ”uppsöka sexarbetare” för att få ”tillfredsställa sina sexuella behov” är det upprörande. Men om övervakarna alltså uppmanade mördaren att bryta mot lagen och köpa sex kan det inte göra lagen medskyldig, möjligen övervakarna.

Välbehövligt övertag

Myra Åhbeck Öhrman fortsätter sin debattartikel med flera påståenden om den svenska sexköpslagen som ofta förekommer men som inte blir mera sanna för att de upprepas. Det är korrekt att det förekommer kritik mot den s.k. svenska modellen. Det påstås att lagstiftningen försämrar levnadsvillkoren och gör det mera otryggt för personer som utnyttjas i prostitution. Samt att kriminaliseringen medför en ökad stigmatisering för de utsatta.

Av de hundratals kvinnor Talita kommit i kontakt med genom åren har inte en enda sagt att sexköpslagen, som Myra Åhbeck Öhrman påstår, lett till ökat stigma eller att de fått svårare att anmäla brott eller få stöd från samhället. Tvärtom uppger de kvinnor som kommit hit efter att ha utnyttjats på gatan i Italien och Spanien och på bordeller i Österrike, Schweiz, Tyskland och Nederländerna, att de aldrig känt sig så respekterade som i Sverige. Att det är den som köper som gör något kriminellt, inte den som säljer, är enligt dem ett litet, men välbehövligt, övertag i en vardag där den som befinner sig i prostitution alltid är i underläge.

Ingen patentlösning

Det Talita ser dagligen i arbetet med kvinnor som utnyttjats i prostitution är att polisen, tack vare sexköpslagen, har ett mycket effektivt verktyg mot människohandel, koppleri och annan grov organiserad brottslighet. Med hjälp av lagen hittar polisen kvinnor som kan räddas och som annars aldrig skulle ha kunnat få hjälp. Om man avkriminaliserar sexköp rullar man istället ut röda mattan för människohandlare. Och ökad efterfrågan leder till fler utnyttjade i prostitution.

Precis som Myra önskar vi ett samhälle där övergrepp och utnyttjande av utsatta inte existerar. Det är också riktigt att prostitution och människohandel är resultat av det ojämlikt samhälle. Att kriminalisera köp av sex är inte någon patentlösning. Men sexköpslagen har inte satt de redan utsatta i en mera utsatt situation. Tvärtom har fokus på det som är roten till det onda; att det alltjämt finns människor som anser sig ha rätt att köpa tillgång till en annan människas kropp, visat sig vara en modell som kan ändra tankemönster och även konkret minska prostitutionens omfattning.

Josephine Appelqvist, grundare Talita

Anna Sander, grundare Talita

Anna Skarhed, jurist