Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sex timmars arbetsdag är det enda rimliga

De pengar som i dag går till rekordvinster eller bonusar åt vd:ar borde gå till att betala högre löner och sänka vår arbetstid. Sänkt arbetstid till sex timmar minskar sjukfrånvaron och ger fler arbetslösa jobb, skriver Henrik Malmrot, Ung Vänster.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Del 1 av 8: Ung Vänster

I dag är det ingen som argumenterar för att vi borde jobba längre än 8 timmar, ingen som vill gå tillbaka till 10 timmar eller 12 timmars arbetsdag. Att korta arbetstiden är det normala när det går fortare att tillverka saker och när datorer kan hjälpa oss. Det som sker i dag är i stället ökade vinster för företagen och fler lyxbåtar för de allra rikaste. Varje gång vänstern har föreslagit att arbetstiden ska kortas får vi höra att det är omöjligt trots att vi gjort det flera gånger förr. När vi utökade semestern eller kortade arbetsveckan?

Vi har haft rätt varje gång och varje gång har människor fått det bättre. Vi säger det vi alltid sagt: att samhällets utveckling ska främja människors liv i stället för de rikas förmögenheter.

Sverige är rikare än någonsin och allt vi får höra är att tillväxten är hög och allt går framåt. Vi har en teknikutveckling, både digitalisering och robotisering som göra att arbeten effektiviseras och förändrar hur arbetet ser ut. Vi står inför ett vägskäl:

Vi kan antingen välja en väg med massarbetslöshet, ökad stress för de som är kvar och där effektiviseringen enbart blir ökade vinster för företagen. Eller så bygger vi ett samhälle där vi alla tar del av utvecklingen, där vi delar på jobben och där vinsterna av vårt arbete tillhör oss. En socialistisk framtidslösning innebär ökad livskvalitet och mer tid att leva. Kortad arbetstid är den rimliga vägen framåt.

En feministisk reform

En kortad arbetstid är en feministisk reform, det är den som gör att alla kvinnor som i dag arbetar och sliter ut sig kan få en bättre vardag och bättre arbetsvillkor. Att högern talar om att en arbetstidsförkortning skulle gynna män främst blir konstigt när det i dag är så att kvinnor är den största gruppen med ofrivillig deltid, alltså att man vill jobba heltid men av någon anledning inte kan. En arbetstidsförkortning skulle lyfta deltider till heltid vilket skulle innebära ökade löner för dessa kvinnor.

Många kvinnor tvingas också att gå ned i arbetstid för att de inte orkar med de tuffa arbetsvillkor som finns i dag inom till exempel vård och omsorg. De försök som genomdrivits av sex timmars arbetsdag, för att ta ett exempel Svartedalens äldreboende, så är resultaten tydliga; bättre mående, mer energi och mindre sjukfrånvaro för de arbetande. Vi människor är inte robotar, vi behöver vila och återhämtning. Vi lever inte för att arbeta, vi arbetar för att leva.

Det handlar även om makt och att få en större del av kakan. De pengar som i dag går till rekordvinster eller bonusar åt vd:ar borde gå till att betala högre löner och sänka vår arbetstid.

Måste få del av överskottet

När jag arbetade på snabbmatsrestaurang fanns det dagar då jag efter halva min arbetsdag sålt tillräckligt många hamburgare för att täcka min lön och alla omkostnader restaurangen hade för dagen. Resten av min dag arbetade jag enbart ihop pengar till någon instans högre upp i kedjan. Varför förtjänar vd Sverre Helno mer än mig trots att det är jag som utfört arbetet? Det är ju vi som tjänar ihop de där pengarna till dem, varför ska vi inte få del av dessa? Att få minskad arbetstid är enbart att vi tar tillbaka det som har stulits från oss.

Det handlar även om makten att få bestämma om sitt liv, när vi är på jobbet är det inte vi som bestämmer, det är chefen. Den tid vi bestämmer över själva är vår fri(a)tid, då kan vi idrotta, umgås med vänner eller lyssna på musik. Därför handlar en arbetstidsförkortning för mig om att få ökad makt i min vardag, över mitt liv och min framtid.

Sex timmars arbetsdag handlar också om allas vår rätt till arbete. I dag sliter vi ut oss, vi jobbar över för att täcka personalbristen och underbemanningen. Om vi i dag skulle ersätta alla våra övertidstimmar med heltidstjänster skulle det räcka till 150 000 heltidstjänster. Vi har en stor arbetslöshet samtidigt som människor sliter ut sig och långtidssjukskrivs, varför delar vi inte på jobben?

Enda rimliga att dela bördan

Det enda rimliga är ju att vi delar på bördan så att människor som inte har ett jobb kan få det och samtidigt hjälpa dem som redan har ett. Om du frågar mina gamla arbetskamrater på Burger King och Ikea skulle ingen tacka nej till fler kollegor och mindre stress. Sex timmars arbetsdag är nästa steg i vårt samhälles utveckling.

De här idéerna motarbetas aktivt av borgerligheten, till exempel när Liberalerna och Moderaterna i Göteborg försökte avsluta sextimmarsförsöket på Svartedalens äldreboende i förtid och vi har en socialdemokrati som vacklar. Det enda parti som faktiskt tänker framåt är Vänsterpartiet. Det är det enda parti som sätter vanliga människors intressen främst. Glöm den hundraåriga idén om att vi ska jobba åtta timmar och blicka framåt, sex timmars arbetsdag är framtiden.

 

Henrik Malmrot

förbundsordförande Ung Vänster