Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Alice Bah Kuhnke (MP), kandidat till Europaparlamentet, riksdagsledamot, kultur- och demokratiminister 2014-2019 och Anna Sibinska (MP), kulturpolitisk talesperson, riksdagsledamot i kulturutskottet.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Selimovic sprider medvetna missförstånd

Det vore förmätet att förvänta sig att Jasenko Selimovic (L) ska besitta kunskaper om Miljöpartiets långa kulturpolitisk tradition. Men det är inte för mycket begärt att en högt uppsatt politiker uppför sig hederligt, tar reda på fakta och inte sprider medvetna missförstånd, skriver Alice Bah Kuhnke (MP) och Anna Sibinska (MP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

MP:s kulturpolitik, 4/2

Det första miljöpolitiska kulturprogrammet togs fram för drygt ett decennium sedan av vårt dåvarande språkrör Peter Eriksson och under förra mandatperioden antogs ett nytt kulturpolitiskt program som heter ”Frihet och Föränderlighet”. I det slår vi fast att kulturens egenvärde är centralt. Programmet inleds med följande stycke:

”Den gröna kulturpolitiken syftar till att ge alla människor förutsättningar att utveckla sin kreativa, skapande och estetiska kraft. Den vårdar kulturarvet samtidigt som nya kulturyttringar välkomnas. Den skapar möjlighet för konstnärer att leva på sitt arbete. Den ger kulturen förutsättningar, värde och kraft utan att styra dess innehåll.”

I våra tidigare roller som kulturminister samt lokal kulturpolitiker har vi haft ett tydligt fokus att värna och stärka kulturens frihet, skydda våra oberoende fria medier och att göra kulturen tillgänglig för fler. Våra idéer har inte stannat vid vackra ord, vi har sett till att förverkliga det vi tror på.

Den förra regeringen gjorde något som aldrig tidigare hänt, vi ökade den svenska kulturbudgeten med dryga 1,5 miljarder kronor under mandatperioden och stärkte den konstnärliga friheten.

Den förra regeringen gjorde något som aldrig tidigare hänt, vi ökade den svenska kulturbudgeten med dryga 1,5 miljarder kronor under mandatperioden och stärkte den konstnärliga friheten genom bland annat höjd biblioteksersättning och ökat stöd till den fria konsten. Allt detta är fakta och många är de kulturarbetare och institutioner som kan vittna om förstärkningen.

I breda parlamentariska överenskommelser infördes ett nytt och ökat mediestöd, med särskilt fokus på vita fläckar som saknar regelbunden mediebevakning, och en ny långsiktig finansiering av public service. Vi fick därtill en museilag på plats som säkerställer att klåfingriga politiker håller armlängds avstånd från innehållet på våra institutioner, något som vi ser som en överlevnadsfråga för den fria kulturen i vårt land. Dessutom ökade vi det regionala stödet genom kultursamverkansmodellen och satsade på kulturskolan så att tusentals fler barn fick möjlighet att lära sig ett instrument, spela teater eller dansa.

Vi är stolta över att Amanda Lind fortsätter att arbeta på den självklara miljöpartistiska linjen där försvaret av den konstnärliga friheten är den främsta uppgiften.

Nu har vi återigen, efter tuffa förhandlingar, erövrat den betydelsefulla kultur- och demokratiministerposten. Amanda Lind är erfaren och kunnig med flera års erfarenhet som kulturpolitiker i Härnösand och som partisekreterare bakom sig. Vi är stolta över att hon fortsätter att arbeta på den självklara miljöpartistiska linjen där försvaret av den konstnärliga friheten är den främsta uppgiften och att alla barn ska ha goda möjligheter att gå i kulturskola, att medias oberoende ska stärkas och att kulturskapares villkor ska förbättras.

Oavsett vem som är grön kulturminister kommer Miljöpartiet alltid att stå upp för och värna kulturens frihet och egenvärde.

Alice Bah Kuhnke (MP)

kandidat till Europaparlamentet, riksdagsledamot, kultur- och demokratiminister 2014-2019

Anna Sibinska (MP)

kulturpolitisk talesperson, riksdagsledamot i kulturutskottet