Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Seger för Brexit – nu gäller Svexit

DEBATT: Britterna har visat sitt missnöje med EU:s högerpolitik genom att rösta för ett utträde. Även bland svenska arbetare är förtroendet för EU lågt. Därför borde också Sverige lämna, skriver Jens Halldin.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Jens Halldin, Kommunistiska partiet
Jens Halldin, Kommunistiska partiet

Det brittiska folket gav EU-eliten en rungande örfil när de röstade för ett brittiskt utträde ur storföretagens EU. Det hedrar det brittiska folket att de vägrade låta sig skrämmas av eliternas skrämselpropaganda.

Brexit-sidan hade en mäktig fiende mot sig – uppbackad av hela västvärldens eliter – men de vann och genom ställningstagandet mot EU har britterna slagit ett slag för alla Europas arbetare och länder.

Det brittiska utträdet öppnar dörren för en befrielse för Europas arbetare och de europeiska länderna, att komma ur det strypgrepp som eliternas EU har utgjort i årtionden och som förhindrat fackliga och politiska framsteg i arbetarklassens och ländernas intresse.

Till skillnad från i Storbritannien är den svenska härskande klassen fullständigt enad bakom EU-projektet. Den svenska EU-eliten inom näringsliv, politik och fackföreningsapparat kommer därför att göra allt för att tysta kravet på att även det svenska folket ska få rösta på nytt.

EU-skepsis i Sverige

Men EU-motståndet lever i folkdjupet. Trots att Sverige varit EU-medlemmar i över 20 år är bara var femte arbetare i Sverige positiv till EU-medlemskapet. Det finns en djup och bred EU-skepsis och en insikt om att vi lurades in i unionen av en ja-kampanj som var lika pengastark som lögnaktig. Med två årtiondens EU-medlemskap som facit har argumenten för att Sverige ska lämna EU aldrig varit starkare.

EU innebär lagstadgad högerpolitik. Oavsett vilka politiker som sitter i Sveriges riksdag är utrymmet för en vänsterpolitik i praktiken noll. EU har flyttat den politiska makten från riksdagen till Bryssel. Byråkrater och lobbyister ersätter folket i den demokratiska processen.

Fri rörlighet för arbetskraft är en av grundpelarna i EU. Fri rörlighet låter fint men innebär i verkligheten att kapitalisternas frihet att utnyttja östeuropeiska arbetare för att pressa ned svenska arbetarlöner och försämra arbetarnas villkor.

Med Brexit som förebild kräver vi nu Svexit: Sverige ut ur EU!

Jens Halldin

ordförande Kommunistiska Partiet Göteborg