Se till att få rätt sorts cancer

Patienter med spridd tarmcancer har sämre överlevnadschanser än exempelvis en patient med spridd bröstcancer. Skillnaden har ingen rimlig förklaring eller orsak och är därför oacceptabel, skriver Bo Karlsson, ordförande Ilco, Tarm-uro- och stomiförbundet.

ANNONS
|

Det pratas mycket om hur geografiska och socioekonomiska faktorer påverkar vilken cancervård en patient får. Men det är ännu större orättvisor mellan cancerformer.

Den farliga tystnaden kring tarmcancer leder till orättvisor som tar liv.

Ilco, Tarm - uro- och stomiförbundet kräver att denna orättvisa mellan cancerpatienter får ett slut!

Orättvisorna handlar till exempel om vilka läkemedel som ges vid spridd cancersjukdom och hur ofta socialstyrelsen uppdaterar riktlinjerna så att nya behandlingar snabbt når ut till patienterna. Tarmcancer har låg prioritet jämfört med till exempel bröstcancer, vilket i förlängningen påverkar överlevnaden. Patienter med spridd tarmcancer har sämre överlevnadschanser än exempelvis en patient med spridd bröstcancer. Skillnaden har ingen rimlig förklaring eller orsak och är därför oacceptabel.

ANNONS

Tarmcancer är en av de vanligaste cancersjukdomarna med 6 000 nydiagnostiserade per år och 2 700 som avlider. I Västra Götalandsregionen får 1 176 personer per år tarmcancer, och 432 personer dör i sjukdomen.

En sjukdom på efterkälken

Man skulle kunna tro att stora resurser läggs på att behandla denna vanliga och många gånger allvarliga cancersjukdom, men nej. Tarmcancer ligger på efterkälken jämfört med andra cancerformer. Exempel:

l Socialstyrelsen uppdaterar inte de riktlinjer som är vägvisande vid behandling.

l Socialstyrelsen ger en högre prioritering till behandling vad gäller spridd bröstcancer än spridd tarmcancer.

l Befintliga gentester används inte fullt ut för att nå en maximal behandling, att jämföra med bröst- och prostatacancer där det inte går en dag innan maximal testning och behandling sätts in.

l Bland sjukvårdshuvudmännen pågår en ständig ekonomisk diskussion kring behandling av tarmcancer.

l Cancerfonden delade 2016 ut 18 miljoner till bröstcancerforskning och 11 miljoner till tarmcancerforskning.

Sverige behöver nationella cancerinstitut som sätter agendan och är stilbildande spetsenheter för cancerbehandling.

Ilco undrar och ställer frågan till socialstyrelsen: när uppdateras riktlinjerna för en av våra största cancersjukdomar och hur ska ni upprätthålla kunskapsnivån ute i vården?

Bo Karlsson,

ordförande Ilco, Tarm-uro- och stomiförbundet

ANNONS