Se bortom dagspolitiken och gör plats för framtiden

Den 13 juni är det partiledardebatt i riksdagen. Debatten avslutar riksdagsåret men också mandatperioden inför höstens val. Det är därför ett utmärkt tillfälle för partiledarna att berätta hur de ser på Sveriges framtid – i stället för att plocka poäng på dagspolitik, skriver Eva Nordmark, Ordförande TCO.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

För att plocka några procentenheter i en valrörelse kan enstaka frågor och snabba utspel vara tillräckliga. För att regera en mandatperiod krävs politik i en lång rad sakfrågor. Men för att driva ett lands utveckling behövs idéer och visioner om vilket samhälle man vill skapa på lite längre sikt.

Och det är där de politiska partierna brister. Svenskarna efterfrågar nämligen en plan för Sverige. En nyligen genomförd undersökning som Novus har genomfört, på uppdrag av TCO, visar att svenskarna är trötta på att den politiska debatten så ensidigt handlar om kortsiktiga lösningar. 7 av 10 svenskar vill istället ha fler långsiktiga lösningar.

ANNONS

En av de viktigaste framtidsfrågorna är hur Sverige på bästa sätt ska dra nytta av tekniska och vetenskapliga framsteg samtidigt som vi förmår hantera de utmaningar som dessa kan vara förknippade med. I samma undersökning svarar fyra av tio svenskar att de inte upplever att Sverige är väl förberett att hantera och dra nytta av de kommande tio årens tekniska förändringar eller vetenskapliga framsteg. Tre av tio svarar att deras arbetsgivare inte heller är redo.

Detta borde fungera som en varningsklocka för de politiska partierna. Att en så stor andel av medborgarna inte upplever att det svenska samhället är väl förberett innebär stora risker. Det är ett tecken på att vi inte är redo att hänga med i och driva utvecklingen som vi behöver vara för att fortsätta vara ett av världens mest konkurrenskraftiga länder och för att skolan, sjukvården och omsorgen ska hålla den kvalitet som vi förväntar oss.

Det är bland annat av dessa skäl som partiledarna i riksdagsdebatten bör ta tillfället i akt att berätta om sin vision för Sverige. Från vår undersökning kan man dra slutsatsen att denna vision också bör adressera sjukvård och skola långt mer än vad politiken gör idag. När vi frågat TCO-förbundens medlemmar om de viktigaste valfrågorna hamnar sjukvård på första plats och utbildning på andra plats. Jag kan konstatera att den ensidiga fokuseringen på integration gör att politiken tappar fokus från andra viktiga frågor som för Sverige framåt. Det är speciellt inom tre områden som politikerna nu behöver ge svar om sina långsiktiga planer:

ANNONS

1. Vad ska göra Sverige konkurrenskraftigt?

Frågor om tillväxt och Sveriges framtida konkurrenskraft har hittills fått lite utrymme i valrörelsen, trots att de utgör grunden för välstånd och arbetstillfällen. Digitaliseringen driver en strukturomvandling som innebär att jobb försvinner, nya jobb tillkommer och att många jobb förändras. Det i sig är inget nytt, men om vi inte står förberedda kan det få oönskade konsekvenser. Inte minst i ett läge då konjunkturen vänder ner.

Hur tar vi bäst tillvara på möjligheterna i digitaliseringen? Hur utvecklar vi vår konkurrenskraft, i en ny tid? Vad vill ni göra för att människor ska ha den kunskap och de färdigheter som gör att de med tillförsikt kan se fram emot morgondagens arbetsmarknad?

Vår vision är att vi alla ska kunna ta del av nya kunskaper och utvecklas, under hela arbetslivet. Bland TCO-grupperna som lärare, sjuksköterskor och ingenjörer finns ett stort behov och höga ambitioner om att kunna vidareutbilda sig under tiden man arbetar.

Utbildningsutbudet måste därför bli mer flexibelt och anpassas efter de yrkesverksammas behov. Det kräver också förändringar i studiemedelssystemet så att man kan studera fast man är mitt i livet, med familj och bostadslån.

2. Hur vill ni utveckla välfärden?

ANNONS

Även andra väljargrupper än TCO-förbundens medlemmar rankar sjukvård och utbildning som de viktigaste valfrågorna. I upptakten till valrörelsen har det mest handlat om resurstillskott i form av riktade satsningar på enskilda områden inom vården och skolan. Dessa resurstillskott är viktiga, men räcker i sig inte för att möta välfärdens långsiktiga utmaningar.

Välfärdens verksamheter har länge plågats av brist på arbetskraft med rätt kompetens. Det är inte ett problem som kommer att gå över av sig själv. Jag vill därför fråga partiledarna följande: Vad vill ni göra för att fler ska utbilda sig till välfärdsyrken, fler ska stanna i välfärdsyrken och att en del av de lärare, sjuksköterskor och poliser som lämnat yrkena ska komma tillbaka? Jag hoppas att svaren kommer att handla om attraktiva arbetsvillkor och en bra arbetsmiljö.

Vi behöver även svar på hur partierna ser på välfärdens framtida finansiering och hur viktigt de anser att skolan är likvärdig och att vård ges efter behov.

3. Hur ser er plan ut för Sverige?

Att kunna peka ut en riktning för samhället som räcker längre än dagspolitiken är ett politiskt framgångsrecept. Det visade Frankrikes president Emmanuel Macron när han inför valet pekade ut en tydlig färdriktning för Frankrike. I Sverige var en anledning till Alliansens framgångar 2006 att man hade en berättelse om vad man ville med Sverige. Förmågan att formulera framtidsvisioner var också en viktig del av socialdemokratins långa framgångssaga. Därför är det hög tid att svara på den fråga som väljarna ställer, hur ser Sverige ut 2028? Hur ser er plan ut för tillväxt, utveckling och välfärd i hela landet?

ANNONS

Jag hoppas att våra politiker är redo att se bortom dagspolitiken. Det krävs nämligen för att Sverige ska kunna vara ett land med hög konkurrenskraft, välstånd och framtidstro.

Eva Nordmark

Ordförande TCO

ANNONS