SD:s faktaförnekande om klimatkrisen häpnadsväckande

Det är allvarligt att SDs politiker i Göteborg saknar grundläggande kunskaper om svåra samhällsfrågor, men det är ännu allvarligare att medvetet föra medborgarna bakom ljuset. Det skriver politiker från Miljöpartiet.

ANNONS

Slutreplik

30/3 Inga belägg för att Sverige är genomsyrat av rasism

21/3 Låt inte SD stoppa arbetet mot rasdiskriminering

Fakta och solidaritet tycks vara fullständigt ogreppbara företeelser för ledande sverigedemokrater. Det blir tydligt i deras debattsvar i Göteborgsposten den 30 mars. SDs främsta företrädare i Göteborg menar, på fullständigt allvar, att det inte finns tillräckligt med fakta för att agera mot vare sig rasism eller klimatförändringar. Det är lika häpnadsväckande som oroande och borde i en fungerande verklighet bidra till att både väljare och samarbetspartners drar öronen åt sig. Men, spoiler alert: faktan finns. Även om inte SD:s förtroendevalda har haft förmågan att ta in den så vet vi att deras samarbetspartier M, L och KD har koll. De väljer dock, sorgligt nog, att blunda. I praktisk politik innebär denna hållning också att solidariteten med de som drabbas skrotas. Den som utsätts för rasism och diskriminering, och de som drabbas hårdast av de klimatförändringar Sverige bidrar till, lämnas i sticket av regeringen.

ANNONS

Samtidigt ser vi hur SD är beredda att strunta såväl i fattigare ländernas befolkning, som i framtida generationer och utsatta grupper i Sverige, i sann vetenskapsförnekelse

Skribenterna menar att MP offrar människors grundläggande rättigheter på “klimatfrågans altare”. När vi gör våra politiska vägval baserar vi dem alltid på vad vetenskapen beskriver. Miljöpartiet drivs av tre solidariteter; med alla människor, med djur och natur och med framtida generationer. Den solidariteten omöjliggör för oss att stoppa huvudet i sanden och förneka vedertagen kunskap och orättvisor. Samtidigt ser vi hur SD är beredda att strunta såväl i fattigare ländernas befolkning, som i framtida generationer och utsatta grupper i Sverige, i sann vetenskapsförnekelse. SD gör självmål när de svarar på en artikel om att skydda minoriteter, och skriver att de endast vill “följa folkviljan”. I deras tolkning av “folkviljan” anser de sig ha rätt att köra över både minoritetsgrupper och framtida generationer i farten. M, KD och L låter det ske, de tittar bort och fokuserar på de vinster som de bytt till sig.

Rätt till inflytande

Alla människor har rätt till inflytande, rättigheter och respekt i vår demokrati, det säger Sveriges rikes lag. Inte bara den som skriker högst eller lyckas få flest på sin sida. Det är samtidigt bra att skribenterna i sitt svar förtydligar vad alla kan förvänta oss av ett ökat sverigedemokratiskt inflytande:

Inga insatser för att stoppa klimatförändringarna

ANNONS

Inga insatser mot rasism eller förtryck

Inga insatser för att skydda minoriteter

Vi tackar för er tydlighet och konstaterar: det är detta som normaliseras när fler och fler ser SD som en legitim samarbetspart. Det är dags för alla partier att välja sida: en hållbar framtid att längta till, eller en krona billigare bensin.

Alice Bah Kuhnke (MP) ledamot i Europaparlamentet

Leila Ali Elmi (MP) ledamot i riksdagen

Ulrika Westerlund (MP) ledamot i riksdagen

Bosse Parbring (MP) ledamot i Göteborgs kommunfullmäktige

Andreas Hernbo (MP) ledamot i Göteborgs kommunfullmäktige

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS