Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Axel Josefson (M).
Axel Josefson (M).

SD skriker högst men saknar seriösa förslag

Problemet med Sverigedemokraternas förslag gällande återvändande IS-terrorister är att de varken är genomtänkta eller genomförbara, skriver Axel Josefson (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik, IS-terroristerna, 8 och 14/5

Jörgen Fogelklou (SD) anklagar i en debattartikel mig för att inte vilja komma åt problemen med IS-anhängare. Han beskriver helt korrekt att jag inte har röstat för SD:s olika motioner i frågan.

Problemet med Sverigedemokraternas förslag är att de ofta inte är genomtänkta eller ens genomförbara. Ett talande exempel är det som Jörgen Fogelklou själv tar upp där SD föreslog att kommunen skulle införa ”tvingande regler” för socialtjänsten att anmäla personer som de tror återvänt från IS.

SD:s problem är att de ännu inte lärt sig politiken som ett hantverk

Förslaget kan låta handlingskraftigt men socialtjänstens tjänstemän arbetar enligt socialtjänstlagen. Den kan inte vi kommunpolitiker ändra på. Förmodligen finns det heller ingen anledning då de regler om sekretess som finns i socialtjänstlagen bryts så fort det handlar om brott som kan ge mer än ett års fängelse.

För mig är det självklart att vi i kommunen ska följa gällande lagar och regelverk.

Göteborg får beröm

Dessutom finns det, till skillnad från i Stockholm, inga klagomål från polisen om hur socialtjänsten jobbar här i Göteborg. Samarbetet fungerar mycket bra. Terrorforskaren Magnus Ranstorp vid Försvarshögskolan har sagt att socialtjänsten i Angered tillsammans med polisen i Nordöstra Göteborg är ledande i landet när det gäller att hantera IS-återvändare.

Skulle vi politiker i Göteborg då gå ut och skriva vår egen socialtjänst på näsan för något som de gör bra? SD:s motion är fel på så många plan.

Till det kommer Sverigedemokraternas debattstil där de i sociala medier anklagar bland annat mig för att välkomna IS-terrorister till Göteborg. Detta är befängt.

SD:s problem är att de ännu inte lärt sig politiken som ett hantverk. De bryr sig inte om att kontrollera om deras förslag överhuvudtaget är genomförbara. Sedan försöker de kompensera detta genom att skrika högst. Jag är övertygad om att väljarna håller på att genomskåda SD.

Axel Josefson (M)

kommunstyrelsens ordförande