Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Koldioxiden från förnybara bränslen som flis är visserligen identisk, men ingår i ett kretslopp, skriver debattörerna. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Koldioxiden från förnybara bränslen som flis är visserligen identisk, men ingår i ett kretslopp, skriver debattörerna. Bild: Fredrik Sandberg/TT

SD:s miljöpolitik är radikalt orealistisk

När SD ställer sig utanför Göteborgs stads miljöprogram med motiveringen att de är mer radikala och mer realistiska så har de åtminstone ett rätt. De är mer radikala. Realismen saknas dock helt och radikalismen går åt fel håll, skriver Rickard Nordin (C) och Emmyly Bönfors (C).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

REPLIK

26/3 Skrota meningslösa miljöplaner – bygg minikärnkraftverk

Det är välkommet att SD i Göteborg lyfter fram tekniker som lagring och ökad effektivitet. Tyvärr slutar de goda idéerna där. Grundläggande för klimatutmaningen är att vi nyttjat fossila bränslen på ett ohållbart sätt. Koldioxiden från förnybara bränslen som flis är visserligen identisk, men ingår i ett kretslopp. Den svenska skogen växer nämligen mer än vi avverkar. Det är den växande skogen som tar upp koldioxid, så genom att avverka när tillväxten avtar och sedan plantera nytt kan vi få ut allt från byggnadsmaterial till energiprodukter som flis och biodrivmedel.

Okunnigt uttalande

Att negligera cementindustrins påverkan på klimatet som SD gör understryker bara okunnigheten. Efter stålindustrin är cement- och betongindustrin Sveriges största utsläppare. Här finns spännande lösningar på gång som vi självklart måste stötta på vägen. Det är därför Centerpartiet har vässat och breddat Industriklivet för att hjälpa industrin att ställa om. Det är därför vi vill ha styrmedel för ökad produktion av biodrivmedel från skogens restprodukter. Det skulle inte bara skapa stor klimatnytta utan också ge mängder av jobb i Sverige och minska vårt oljeberoende från Ryssland.

Miljö- och klimatprogrammet tar ett helhetsgrepp. Vi fastnar inte, likt SD, vid ordval och har inte heller orealistiska lösningar. Istället tar vi ansvar för hela Göteborgs framtid, med fokus på människan, naturen och klimatet.

Vart ska kärnkraftverken ligga?

Det som trots allt visar SD:s största frånvaro av realism är talet om fjärde generationens kärnkraft. Inga reaktorer är byggda, så vi vet inte ens om det fungerar. Något SD dessutom inte berättar för göteborgarna är var kärnkraftverken ska placeras. Ska de kopplas till fjärrvärmenätet behöver de placeras centralt. Var har Tidland och SD tänkt sig att de ska få plats? Om vi vill ha en stad som människor vill leva i får vi bygga därefter. Vi kan vara säkra på att ett kärnkraftverk till granne inte är något en göteborgare vill ha.

Att skjuta problem på framtiden med förhoppningar om lösningar som inte finns annat än på ritbordet är oansvarigt, oseriöst och verklighetsfrånvänt. Vi behöver handling här och nu.

Att skjuta problem på framtiden med förhoppningar om lösningar som inte finns annat än på ritbordet är oansvarigt, oseriöst och verklighetsfrånvänt. Vi behöver handling här och nu. Det är därför Centerpartiet tar ansvar och tar på sig ledartröjan i den gröna omställningen både lokalt och nationellt. Det är därför vi klubbat igenom ett ambitiöst Miljö- och klimatprogram. Med grön tillväxt, bra företagsklimat och attraktiva lösningar som folk vill välja klarar vi omställningen. Det är att göra skillnad på riktigt!

Rickard Nordin (C), klimatpolitisk talesperson och göteborgare

Emmyly Bönfors (C), kommunalråd och ordförande för miljö- och klimatnämnden