Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

SD och NMR har mycket gemensamt

Min tes är enkel: Sverigedemokraterna legitimerar Nordiska motståndsrörelsen. Det faktum att sakpolitiken skiljer sig åt i vissa frågor är obetydligt i sammanhanget. Den tesen lyckas inte SD eller SDU slå hål på, skriver Henrik Edin.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

SD och NMR, 27/9 och 30/9

I en replik anklagar Johan Johansson (SDU) och Jörgen Fogelklou (SD Göteborg) mig för att antingen ljuga eller inte veta någonting om deras politik. Dessvärre misslyckas de med att bemöta den tes jag argumenterar för.

Min tes är enkel: Sverigedemokraterna legitimerar

Henrik Edin
Henrik Edin

Nordiska motståndsrörelsen. Det faktum att sakpolitiken skiljer sig åt i vissa frågor är obetydligt i sammanhanget. SD och NMR använder sig av samma ideologiska resonemang för att rättfärdiga sin politik, och det är vad som gör att den ena rörelsen stärker den andra. Det är ingen slump att SD:s framgångar i opinionsundersökningarna sammanfaller med en ökad aktivitet i NMR.

Bortser från likheter

Replikens felgrepp ligger i att Johansson och Fogelklou väljer att bortse från rörelsernas grundläggande likheter trots att jag redogör för dem i detalj. Genom att rada upp sakpolitiska skillnader mellan rörelserna försöker de flytta fokus från de ideologiska likheterna. Det får inte förväntad effekt, tvärtom stärker deras replik min ursprungliga tes.

Johansson och Fogelklou framhåller att både SD och NMR är emot det mångkulturella samhället. Det är grunden i båda rörelsernas apokalyptiska världsbild. Vidare bekräftar de sin paranoida syn på politiken genom att hävda att det finns en vänsterliberal konspiration som motarbetar SD. Det är förstås ett fantasifoster och inte fakta. Slutligen konstaterar de att SD arbetar mot en anpassning till islam, men de vägrar erkänna att det arbetet motiverar såväl rasism som främlingsfientlighet.

Världsomstörtande och revolutionär

Den gemensamma och underliggande ideologiska ansatsen hos SD och NMR är världsomstörtande och revolutionär. Den politiska kampen syftar till att stöpa om samhället efter nya riktlinjer, kosta vad det kosta vill. Kanske är det därför rörelserna präglas av en våldskultur. Många av NMR:s företrädare är dömda våldsverkare. SD:s företrädare likaså. Deras tidigare rättspolitiska talesperson, Kent Ekeroth, dömdes för några månader sedan för ringa misshandel. Även Fogelklou avslöjades i somras med att ha hotat en partikamrat med misshandel, i en garderob.

SD:s företrädare har gjort sitt bästa för att städa upp sitt yttre. Tyvärr har uppgiften varit dem övermäktig. För att förstå SD kan man inte förlita sig på en ytlig analys, man måste studera deras ideologi. Gör man det blir man varse de uppenbara likheterna med NMR.

Henrik Edin

tidigare förbundsordförande för Liberala ungdomsförbundet