Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jag kan förstå att många känner sig lockade av förslag som handlar om att behandla asylansökningar utanför Europa för att komma bort från de farliga resorna över Medelhavet. Problemet är bara att det inte fungerar i praktiken, skriver Cecilia Wikström (L).

SD har fel på alla punkter i migrationspolitiken

Att vilja kriminalisera hjälporganisationer som räddar livet på nödställda på Medelhavet är häpnadsväckande. Lika orealistiskt är det att behandla alla asylansökningar utanför Europa. Sanningen är att det inte finns enkla eller snabba lösningar på den komplexa asylpolitiken, skriver Cecilia Wikström (L).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Migrationspolitiken, 5/9

Kristina Winberg (SD) konstaterar att hon inte tror på den reformplan för EU:s asylsystem som jag ansvarat för i Europaparlamentet. Det tycks som att Winbergs nya idol i europeisk politik i stället är Italiens hårdföre inrikesminister Salvini. Möjligen kan det då vara bra att känna till att inte ens han, till skillnad från Winberg, röstade emot mina förslag om ny Dublinförordning när de behandlades i Europaparlamentet (där han var ledamot innan han blev minister). Det kan även vara bra att känna till att mitt förslag fick stöd av två tredjedelar av Europaparlamentet, framträdande akademiker, UNHCR och många regeringar.

Winberg vill alltså att den som på havet försöker rädda en nödställd ska kunna dömas till fängelse för människosmuggling.

Till och med den högerextreme Matteo Salvini förstod uppenbarligen att det förslag till reformerad Dublinförordning som jag ansvarat för att ta fram skulle bidra till att skapa ordning och reda i Europas asyl- och migrationssystem och stödja Italien. Förslaget syftar till ett organiserat mottagande med snabb registrering, säkerhetskontroller och en rättvis mekanism för att fördela ansvaret mellan våra medlemsländer för de personer som tar sig till Europa för att be om asyl.

Häpnadsväckande

I en av de mer häpnadsväckande delarna av sin artikel skriver Winberg att ”aktörer som agerar som människosmugglarnas förlängda arm måste stoppas. Det handlar inte om hjälp till nödställda, utan om organiserad verksamhet som borde vara kriminaliserad”. Det hon talar om är hjälporganisationer som läkare utan gränser, liksom den kommersiella sjöfarten, som bidrar med att rädda livet på personer som är på väg att drunkna.

Winberg vill alltså att den som på havet försöker rädda en nödställd ska kunna dömas till fängelse för människosmuggling. Det är oklart om den som försöker rädda någon måste be om pass först så att vi bara kan låta migranterna drunkna eller om förbudet ska gälla all sjöräddning.

Nordafrikanska länder ointresserade

Jag kan förstå att många känner sig lockade av förslag som handlar om att behandla asylansökningar utanför Europa för att komma bort från de farliga resorna över Medelhavet. Problemet är bara att det inte fungerar i praktiken. Gör man asylprövningen i Nordafrika måste man bestämma vad som händer med dem som har ett behov av asyl. Ingen regering skulle vara beredd att ge alla dessa personer rätten att komma till Europa eftersom strömmarna av personer som då skulle anlända skulle bli större än någonsin förut.

Den bistra sanningen i asylpolitiken är att det inte finns några enkla, snabba svar.

Eftersom de nordafrikanska länderna vet om detta inser de att de skulle sitta fast med alla Europas flyktingar och är därmed helt ointresserade av förslaget.

Upphäver vi principen om asyl som en individuell rättighet att få skydd undan förföljelse och gör om det till ett kvotsystem där länder själva beslutar hur många man är villig att hjälpa så kommer detta också att appliceras i hela världen, inte bara i Europa. Med ett sådant system är det otänkbart att Turkiet, Libanon och Jordanien hade tagit ansvar för fem till sex miljoner flyktingar. Dessa länder hade stängt gränsen till Syrien och sagt som Europa, vi kan ta några tusen. Resultatet hade blivit en humanitär katastrof bortom våra värsta mardrömmar. Det är därför som vi måste försvara asylrätten.

Inge enkla och snabba svar

Den bistra sanningen i asylpolitiken är att det inte finns några enkla, snabba svar. Självklart ska vi bidra till utveckling i de länder som folk flyr från. Självklart ska vi se till att motverkar klimatförändringar så att inte fler behöver fly, i stället för att som SD strunta i problemet. Självklart ska vi verka för europeiska svar i asylpolitiken i stället för att som SD förespråka ett Swexit.

Cecilia Wikström (L)

Europaparlamentariker