Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
När Sverigedemokraterna anklagar oss för att inte vilja prioritera undersköterskor inom ”Jämställda löner”, så har de antingen inte förstått vad det handlar om eller också väljer de att framhäva sig själva på ett otillständigt sätt genom att anklaga oss för att inte bry oss undersköterskornas löner, skriver debattören. Bild: Fredrik Sandberg/TT

SD blandar äpplen och päron när de smutskastar oss

Vi i Vänsterpartiet vill ha högre löner för de kvinnodominerade yrkesgrupperna i Västra Götalandsregionen. Högre löner till sjuksköterskor, undersköterskor och kökspersonal. Men Heikki Klaavuniemi och Håkan Lösnitz, SD väljer att smutskasta oss genom att blanda ihop äpplen och päron och anklaga oss för att inte vilja prioritera undersköterskornas löner, skriver Eva Olofsson (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

10/10 S och V:s värnande om undersköterskorna bara tomma ord

Frågan gäller riktlinjer för lönepolitiken som beslutats i regionstyrelsen. Arbetsgivare skall enligt lag inte diskriminera utifrån kön. Lönerna skall vara jämställda och lönekartläggning och analys görs kontinuerligt för att upptäcka och åtgärda osakliga löneskillnader. När detta gjorts i Västra Götalandsregionen är det den största yrkesgruppen, sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor, men också flera andra kvinnodominerade yrken med medellång akademisk högskoleutbildning som ligger lägre i lön än andra likvärdiga yrkesgrupper och som därför prioriteras i just det projekt som kallas ”Jämställda löner”.

Inte förstått

Kostnaden för att åtgärda diskrimineringen på ett år är på en hisnande nivå av cirka en miljard kronor. Vänsterpartiet driver att regionen skall sluta ha könsdiskriminerande lönesättning. Det har blivit än svårare när det borgerliga styret avskaffat den riktade jämställdhetspotten på 50 miljoner om året. När Sverigedemokraterna anklagar oss för att inte vilja prioritera undersköterskor inom ”Jämställda löner”, så har de antingen inte förstått vad det handlar om eller också väljer de att framhäva sig själva på ett otillständigt sätt genom att anklaga oss för att inte bry oss undersköterskornas löner.

När Sverigedemokraterna anklagar oss för att inte vilja prioritera undersköterskor inom ”Jämställda löner”, så har de antingen inte förstått vad det handlar om eller också väljer de att framhäva sig själva på ett otillständigt sätt genom att anklaga oss för att inte bry oss undersköterskornas löner.

Undersköterskorna är oumbärliga i det direkta patientarbetet och en av vårdens viktigaste yrkeskategorier. Vänsterpartiet prioriterar både ”Jämställda löner” och att höja lönerna för undersköterskor. Det framgår även av vår lönepolitik att vi dessutom vill höja lönen för de med de lägsta lönerna, de som jobbar inom kök, städ eller tvätt. Det kommer att synas tydligt när vi alldeles i dagarna presenterar vårt förslag till budget 2021 för Västra Götalandsregionen. Det är istället Sverigedemokraterna som har en del att bevisa. Hur ska de klara både satsningar på undersköterskornas lön och deras arbetsmiljö och möjlighet till utveckling, inom de budgetramar de presenterar. Hälso- och sjukvården behöver ökade resurser med utrymme för förbättrade arbetsvillkor, istället för nedskärningar.

Eva Olofsson (V) regionråd, Västra Götalandsregionen