Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Staden och hyresgästerna svävar nu i stor ovisshet om hur frågan om utförsäljningar kommer sluta, skriver debattören. Bild: Stefan Berg
Staden och hyresgästerna svävar nu i stor ovisshet om hur frågan om utförsäljningar kommer sluta, skriver debattören. Bild: Stefan Berg

SD är skyldiga göteborgarna ett svar om ombildningar

Förslaget om utförsäljningar i hela Göteborg där hyresrätten dominerar sköts upp i förra kommunfullmäktige. Ingen vet dock hur Sverigedemokraterna ställer sig, skriver Ronny Bengtsson, Hyresgästföreningen västra Sverige.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Frågan om att sälja allmännyttiga bostäder i Göteborg delar politiken i två delar, för och emot. Tungan på vågen är Sverigedemokraterna som än så länge inte meddelat sin hållning. Frågan är därför om partiet kommer rösta för eller emot att sälja våra gemensamma tillgångar över hela staden? Göteborgarna förtjänar ett svar!

Vid senaste kommunfullmäktige skulle beslutet fattas. Frågan skulle avgöras om huruvida staden ska gå fram med en offensiv utförsäljningspolitik av allmännyttan eller om den ska få vara fredad från densamma. Yrkanden om utförsäljningar bordlades för att komma igen på kommande kommunfullmäktige. Hållningen från de flesta är ganska klar, högerpartierna vill sälja ut i och med sitt yrkande i kommunstyrelsen, medan vänstersidan inte vill det.

Viktig fråga

Att frågan är viktig råder det inga tvivel om. En stark allmännytta är en förutsättning både för den generella bostadsförsörjningen men också för stadens ekonomiska och sociala förutsättningar. En såld allmännyttig hyresrätt, oftast med lägre hyra kommer aldrig tillbaka. Nyproduktionen är och kommer alltid vara dyrare än det äldre beståndet och därmed riskerar hyresnivåerna generellt tryckas upp.

Förslaget som nu ligger på bordet handlar om utförsäljningar i hela Göteborg där hyresrätten dominerar. Om det blir verklighet tror vi att det kommer öka segregationen. Vi vill bevara ett starkt allmännyttigt bestånd i hela Göteborg så att människor ska kunna bo i hela staden oavsett tjocklek på plånbok.

Då omröstningen aldrig ägde rum i frågan kvarstår dock ett frågetecken. Ingen vet hur Sverigedemokraterna ställer sig. Partiet har tidigare uttryckt uppfattningen att inte vara för utförsäljningar. Ingen konstig hållning då en stor del av deras väljare bor i områden med stor del allmännytta. Dock har det varit tyst från dem inför denna omröstning.

Kommer Sverigedemokraterna agera i linje med förslaget om att sälja göteborgarnas allmännytta?

Staden och hyresgästerna svävar nu i stor ovisshet om hur frågan om utförsäljningar kommer sluta. Kommer Sverigedemokraterna agera i linje med förslaget om att sälja göteborgarnas allmännytta? Vi och många göteborgare väntar på ett tydligt besked från Sverigedemokraterna.

Ronny Bengtsson, tf regionordförande Hyresgästföreningen västra Sverige

LÄS MER: Göteborg har inte råd att sälja ut allmännyttan

LÄS MER: SD kan avgöra het fråga – men ingen vill prata med partiet

LÄS MER: Hård kritik mot sättet att öppna för ombildningar