Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jörgen Warborn (M).
Jörgen Warborn (M).

Schweiz banar väg för svenskt snus i Europa

Schweiz blir det tredje landet i Europa som öppnar för försäljning av svenskt snus. Detta beslut sätter nu åter fokus på en fråga som tystats ned och ignorerats av majoriteten i Bryssel. Det kan också komma att sätta saker i rörelse inom EU, skriver Jörgen Warborn (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Goda nyheter för svensk export! Schweiz blir nu det tredje landet i Europa som öppnar för försäljning av svenskt snus. Det är en mycket välkommen nyhet för många svenska företag och innebär öppnandet av en ny marknad för svenska produkter. Det schweiziska beslutet blir den första landvinningen för det svenska snuset i Europa på många år – och jag hoppas att den ska sätta exempel för hur EU ska komma att hantera snusfrågan längre fram.

I dag är Sverige det enda EU-landet där försäljning av snus är tillåtet. Sedan lång tid tillbaka har Norge varit en viktig exportmarknad för det svenska snuset och nu öppnas även den schweiziska marknaden. Varken Norge eller Schweiz är som bekant EU-medlemmar och fortfarande kvarstår ett stort motstånd från många EU-företrädare gentemot det svenska snuset. Detta trots att de saknar rimliga argument för sin hållning.

Snus är förstås ingen hälsoprodukt, men dess betydelse för att minska ohälsotalen är väl belagd och omöjligt att bortse ifrån. Det borde även EU vara moget att inse.

Argumenten för det svenska snuset är desto fler. Skulle fransmännen och italienarna snusa i stället för att röka, skulle vi kunna spara tusentals liv i EU varje år. Sverige har lägst andel rökare i hela Europa. Det innebär markant färre fall av tobaksrelaterade sjukdomar än i resten av EU. En stor orsak till detta är det svenska snuset. Snus är förstås ingen hälsoprodukt, men dess betydelse för att minska ohälsotalen är väl belagd och omöjligt att bortse ifrån. Det borde även EU vara moget att inse.

Fri och rättvis konkurrens

Den fria inre marknaden är kärnan i EU-samarbetet och dess grundtanke är att fri och rättvis konkurrens ska få råda. Handeln i Europa var inte tänkt att präglas av byråkraters godtycke, men i snusfrågan är det uppenbart att så är fallet. Jag menar att det behövs ett omtag kring EU:s tobakspolitik. Fokus måste ligga på att minimera tobakens skadeverkningar. EU:s 100 miljoner rökare skulle behöva få tillgång till ett betydligt bättre alternativ. Det skulle innebära folkhälsovinster för Europa och ekonomiska vinster för Sverige. Inte minst här i Göteborgsregionen skulle det öppna viktiga nya möjligheter för näringslivet att bredda sin marknad och skapa jobb och exportintäkter.

Det schweiziska beslutet att öppna upp för svenskt snus sätter nu åter fokus på en fråga som tystats ned och ignorerats av majoriteten i Bryssel. Det kan också komma att sätta saker i rörelse inom EU. Jag tänker göra något av den möjligheten nu när den visar sig. Nu finns nya och bättre förutsättningar. Inför valet lovade jag att bli det svenska snusets ambassadör i Bryssel. Jag vet att det kommer bli en hård kamp mot många byråkrater och politiker i EU-etablissemanget, men den striden tänker jag ta. Med det schweiziska beslutet i ryggen tror jag att tiden är mogen.

Jörgen Warborn (M)

västsvensk EU-parlamentariker