Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Satsa rejält på Kortedala-Bergsjön

Ett lokalbad räcker inte för att få bukt med den låga simkunnigheten i Östra Göteborg. Satsningen som utredarna föreslår för Kortedala-Bergsjön är alldeles för liten, skriver Håkan Lundqvist.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Badhus, 18/10

Utredningen om behovet av simhallar i Göteborg är nu klar. I den förordar utredarna att en ny sim- och badanläggning byggs i Kortedala-Bergsjön. Dels beroende på att simkunnigheten är lägre i Östra Göteborg än i övriga staden, dels på grund av att det är områden som är socioekonomiskt svaga. Så är det och därför behövs en stor satsning på områdena. Men utredarnas förslag är att det byggs ett lokalbad, som är den minsta typen av bad. Och det föreslås kosta 125 miljoner kronor att bygga. Det är ingen rejäl satsning i förorten! I Majorna-Linne föreslås att ett områdesbad ska byggas för 250 miljoner. Det är bra. Men bygg ett likadant i Kortedala-Bergsjön! Samtidigt pratas det om att en multiarena ska byggas i centrum för miljarder och då fattas det inga pengar! Det verkar vara politisk enighet förutom MP i kommunen om detta.

Satsningen är för liten

Vi som samlade in 2 500 namn som lämnades till kommunen i december förra året för kravet på ett kulturhus med simhall i Kortedala är inte nöjda med en liten simhall i ett stadsdelsområde, SDN Öster, som rymmer ungefär 47 000 invånare. Hässleholm i Skåne har ungefär lika stor befolkning och där finns fyra sim- och badanläggningar! Denna lilla simhall som utredarna föreslår blir ingen rejäl satsning på Kortedala-Bergsjön! Om de rödgrönrosa partierna menar allvar med att folkhälsan och simkunnigheten ska bli bättre i Kortedala-Bergsjön får ni allt dubbla beloppet och bygga en simhall värd namnet! Annars kommer man i folkmun mynta uttrycket: det blev bara en tumme!

Håkan Lundqvist

Namninsamlingsgruppen bakom kravet för Ett kulturhus med simhall i Kortedala