Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Magnus Ek, förbundsordförande Centerpartiets Ungdomsförbund, CUF

Satsa på välfärdens kärna och fler gröna jobb

Centerpartiet har lyckats bli alternativet för allt fler som vill ha en grön omställning och för de som vill ha ett öppet samhälle. Men nu gäller det att inte slå sig till ro utan att arbeta hårt för fler småföretag, nya gröna jobb och att göra välfärdens kärna starkare, skriver Magnus Ek, CUF.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Magnus Ek, förbundsordförande Centerpartiets Ungdomsförbund, CUF

Almedalsveckan 2017

Del 3 av 8: Centerns ungdomsförbund

Om mindre än femton månader går svenska folket till valurnorna. Inget ska tas ut i förskott, men om dagens mätningar står sig går Centerpartiet mot det bästa valet sedan Thorbjörn Fälldins tid. Bäst går det i klassiska centerbygder, men inbrytningar görs även i Malmö och Göteborg och i förorter till storstäderna. Ska vi i centerrörelsen få bada med Poseidon på valdagen nästa år gäller det att Centerpartiet nu inte fegar ur, utan vågar gå till val på en verkligt ambitiös politik för klimatet, jobben och en samhällsservice som fungerar i hela landet.

Framgångsvågen har burits till stor del av Annie Lööf och en ytterst kompetent grupp medarbetare runt omkring henne, men även av en stabil liberal ideologisk grund och ett ständigt politiskt utvecklingsarbete. Det arbetet måste få fortsätta genom hela valrörelsen . Centerpartiets prioriteringar i valet och i förhandlingarna om Alliansens valmanifest bör fokusera på tre områden:

 

Jobb och företagande. Småföretagen driver jobbskapandet och det är bra att Centerpartiet också befäst sin roll som småföretagarpartiet framför andra. Att de mindre företagen kan växa och att fler blir egenföretagare är avgörande för att fler ska kunna gå till jobbet och för att klara integrationsutmaningarna. Men näringspolitiken behöver också kompletteras med två andra spår; att fler ska bli egenföretagare och att även storföretagen ska blomstra i Sverige. En självklar prioritering för en centerregering borde vara att nyanlända och långtidsarbetslösa ska kunna ta företagarvägen in på arbetsmarknaden, samt en samlad industripolitik för en hållbar och konkurrenskraftig industri i hela landet, förutom de förslag som redan finns på att konkurrensutsätta arbetsförmedlingen, minska skatten på jobb och företagande och regelbördan för företagen.

 

Prioritera statens kärnverksamhet. Vi ska ha en polis, skola och sjukvård som är tillgänglig i hela landet och ett försvar som klarar sina uppgifter. Det handlar inte bara om mer resurser, utan lika mycket om styrning och prioriteringar. Ett land med konkurrenskraftsutmaningar och bland världens högsta marginalskatter kan inte lösa sina problem genom skattehöjningar. Centerpartiet bör vara tydligt i viljan att prioritera statens resurser till det som medborgarna uppfattar som välfärdens kärna.

 

Åtgärder för ett hållbart samhälle. Det är rätt att Centerpartiet och Alliansen motsatt sig åtgärder som flygskatt och kilometerskatt, men de egna alternativen måste utvecklas och bli tydligare. En kvotplikt för hållbart flygbränsle är bra, men ska det få effekt behöver en färdplan mot 100 procent förnybart och en strategi för att öka tillgången slås fast. Den svenska basindustrin är inriktad på att ställa om till 2050, en målsättning som politiken snarare vill skärpa till 2045. Det är helt riktigt, men det kommer att kräva tekniksprång på områden som hållbara drivmedel och energilagring. Centerpartiet bör driva på för ett forsknings- och utvecklingsprogram för en fossilfri basindustri, i samråd mellan staten, akademin, företag och fack. Man måste också gå i bräschen för politiska beslut om att anpassa elnätet till framtidens behov och ett energisystem där små producenter har en helt annan roll än idag. Att det saknas en politisk viljeinriktning för hur framtidens elnät ska se ut är en bromskloss för den gröna omställningen.

Human flyktingpolitik

Förutom detta måste Centerpartiet fortsätta axla rollen som förkämpe för ett humant normalläge i migrationspolitiken. Få är nöjda med flyktingpolitiken Sverige hade innan 2015, men vi kan inte låta ett framhastat tillfälligt regelverk bli permanent, låta ungdomar bli utvisade till ett livsfarligt Kabul eller arbetare som gör rätt för sig bli utsparkade av en stel byråkrati. Migrationspolitiken får gärna bygga på att fler kommer som kvotflyktingar och arbetskraftsinvandrare, att kostnaderna för integrationen sänks, att civilsamhället får ta ett större ansvar för integrationen och mer EU-gemensamma system. Huvudsaken är att det finns lagliga vägar till Sverige och Europa, att det går att fly från krig och förtryck, och att det finns vägar in på arbetsmarknaden.

Tror inte på valfläsk

Jag är blivande bonde, och vill till sist nämna lantbruket. Centerpartiets valrörelse behöver inte kretsa kring det. Jag tror inte på valfläsk, jag tror på resultat, och får vi bara se förslag på konkreta åtgärder innan valdagen litar jag och majoriteten av svenska lantbrukare på att Centerpartiet är det bästa alternativet för Sveriges bönder.

Centerpartiet har lyckats bli alternativet för allt fler som vill ha en grön omställning, för de som vill ha ett öppet samhälle, för de som inte känner sig hemma hos M eller S, och för de som helt enkelt är förbannade på att samhället ska fungera sämre för oss som bor på landsbygden eller utanför stadskärnan. Vår utmaning är att de ska känna sig trygga med att Centerpartiet driver på för ett hållbart, frihetligt samhälle och för jobb och trygghet i hela landet. Jag räknar med att Annie svarar upp mot den utmaningen från scenen i Almedalen ikväll.

Magnus Ek

förbundsordförande Centerpartiets Ungdomsförbund, CUF