Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare Kvinna till Kvinna
Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare Kvinna till Kvinna

Satsa på kvinnors rättigheter - inte på SD

Vi har fortfarande ett stående krav på en blivande svensk statsminister; Om du bryr dig om kvinnors rättigheter, samarbeta aldrig med Sverigedemokraterna! Det lönar sig, skriver Petra Tötterman Andorff, Kvinna till Kvinna.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I sina försök att lägga örat mot marken inför valet 2018 hörde de större partierna vissa valfrågor med all önskvärd tydlighet. Men de missade helt jämställdhet och kvinnors rättigheter.

Först i valrörelsens absoluta slutspurt blev aborträtten en ”oväntad stridsfråga” Fattas bara annat när vi efter 45 år av fri abort får ett parti i Sverige som vill inskränka aborträtten; Sverigedemokraterna.

För ett nationalistiskt parti är ”projektet Nationen” överordnat allt annat. Att försämra aborträtten ingår i det projektet. Ute i Europa är budskapet mer rakt på. Både i Serbien och Tyskland menar de nationalistiska partierna att kvinnornas uppgift i första hand är att föda nationens barn.

Genomskådat retoriken

Svenska kvinnor, framför allt de unga, har genomskådat detta. I riksdagsvalet fick SD bara 6,8 procent i väljarstöd bland unga kvinnor jämfört med 17,7 procent av hela väljarkåren. Skåne är ett av Sverigedemokraternas starkaste fästen, men partiet gjorde ett sämre val här än väntat. SD:s skånska regionråd Patrik Jönsson gör själv analysen att det delvis beror på partiets förslag om sänkt abortgräns. ”En sak vi hörde mycket utifrån valstugorna var att kvinnor blev avskräckta av abortfrågan”.

Sverigedemokraterna kanske borde ha satt sig in i folkopinionen innan valrörelsen. Mer än nio av tio svenskar står bakom abortlagstiftningen som den ser ut i dag, enligt SOM-institutets värderingsundersökning.

Tredje största fråga

Det visade sig också på valnatten att jämställdheten kom på tredje plats bland väljarnas viktigaste frågor enligt SVT:s vallokalsundersökningar. Lag och ordning kom på femte plats och invandringen först på åttonde.

I samma undersökning från förra valet, 2014, låg jämställdheten bara på nionde plats. Tala om att frågan har rusat på topplistan. Jämställdheten är till och med den allra viktigaste samhällsfrågan för unga mellan 15 o 24 år enligt Ungdomsbarometern som presenterades i mars.

Jämställdhetsfrågor för unga kvinnor betyder inte bara att slippa trakasserier på bussen eller kunna gå trygga hem på natten. Det handlar om konkret politik för ökad jämställdhet i arbetslivet och i hemmet. Kraftfullt arbete mot våld mot kvinnor. Självklarheter som lika lön och lika livsmöjligheter.

Enligt forskaren Nanna Gillberg i Göteborg är Sverige med nuvarande utvecklingstakt jämställt först om 187 år. Vilka politiker tror på allvar att svenska kvinnor kommer att acceptera det?

De partier som trots allt pratade jämställdhet i valrörelsen noterar bland de största ökningarna i väljarstöd.

De partier som trots allt pratade jämställdhet i valrörelsen noterar bland de största ökningarna i väljarstöd, och yngre väljare som intervjuas nämner just jämställdhetsfrågan som en anledning att ge dessa partier sitt stöd.

Vi riktade tidigt uppmärksamheten mot SD:s kvinnofientliga politik med inskränkt aborträtt, möjlighet för vårdpersonal att vägra utföra aborter och avskaffade pappamånader. Genom att Kvinna till Kvinna och andra aktörer i kvinnorörelsen skapade engagemang och drev debatt fick vi ett genomslag i den sena valspurten för jämställdhetsfrågorna. Detta visar att när kvinnor kommer samman och står upp för kvinnors rättigheter blir det resultat.

11 400 personer skrev på vårt upprop till en blivande statsministerkandidat om att inte samarbeta med Sverigedemokraterna och därmed inskränka kvinnors rättigheter och vår upplysningsfilm om SD:s kvinnofientliga politik, framtagen med Kvinna till Kvinnas ambassadör Linnéa Claeson, har visats 1,7 miljoner gånger.

Måste försvaras dagligen

Den svenska jämställdheten är världsberömd men vi kan inte ta den för givet. Den måste försvaras varje dag om vi vill behålla det vi uppnått. Glöm aldrig att jämställdheten är resultatet av en lång och mödosam kamp för kvinnors rättigheter, utförd av kvinnor.

Kvinna till Kvinna har fortfarande ett stående krav på en blivande svensk statsminister; Om du bryr dig om kvinnors rättigheter, samarbeta aldrig med Sverigedemokraterna!

Petra Tötterman Andorff

generalsekreterare Kvinna till Kvinna