Berättarrösten säger ju faktiskt rakt ut att det inte finns något som helst som är att betrakta som ”truly scandinavian”. Även om detta med mycket god vilja och kulturrelativisering möjligen kan anses vara delvis sant, så är det att spotta fem länder och deras självbild rakt i ansiktet, skriver debattören.
Berättarrösten säger ju faktiskt rakt ut att det inte finns något som helst som är att betrakta som ”truly scandinavian”. Även om detta med mycket god vilja och kulturrelativisering möjligen kan anses vara delvis sant, så är det att spotta fem länder och deras självbild rakt i ansiktet, skriver debattören. Bild: Olof Ohlsson

SAS spottar oss som är stolta över Skandinavien i ansiktet

Självklart finns det en skandinavisk kultur och att SAS inte förstod att deras reklamfilm skulle tas som en förolämpning är för mig helt obegripligt. De spottar oss skandinaver i ansiktet när de säger att ingenting är skandinaviskt, skriver Fredrik Thool, juriststuderande.

ANNONS

Det har redan skrivits spaltmetrar om den uppmärksammade reklamfilm som SAS lanserade förra veckan. Det har förekommit både försvar men mest kritik.

Även om jag delvis förstår vad SAS ville förmedla med sin kampanj, det vill säga, att mycket av det som vi i dag betraktar som skandinaviskt eller svenskt har kommit oss tillgodo tack vare att vi har rest och ”hämtat hem” godbitar från resten av världen (vilket ju i gengäld gäller för ungefär alla andra kulturer på jorden), så förtar det inte det klumpiga vis på vilket de lyckades förmedla detta. Berättarrösten säger ju faktiskt rakt ut att det inte finns något som helst som är att betrakta som ”truly scandinavian”. Även om detta med mycket god vilja och kulturrelativisering möjligen kan anses vara delvis sant, så är det att spotta tre länders befolkningar och deras självbild rakt i ansiktet.

ANNONS

Köttbullar och midsommarstång

Så, vad är skandinavisk kultur? Är det köttbullar, midsommarstång, rågbröd, snaps, Koskenkorva, lusekofta och pølse? Ja, självklart. Med det är också många andra saker. Saker som man inte kan sätta fingret på men som ändå är där. Som en trygghet. Som ett hem som doftar av nybakta kanelbullar när man kommer hem från skolan. Det är dofterna av nykläckta björklöv och knallgula rapsfält som möter upp en tidig morgon i början av maj när man cyklar till jobbet, det är en sänkt Volvo 745 som bränner gummi på en parkeringsplats sent på kvällen eller en skördetröska i motljus en sensommarafton i augusti.

Det är våra dialekter, vår arkitektur, vår ironiska humor, vårt reserverade sätt, vår tilltro till auktoriteter, vår arbetsmoral och vårt språk.

Det är Stena-Lines rödblåvita fartyg under Älvsborgsbron en vindpinad höstdag, ostmackor och O’boy i skidbacken över påsklovet, fem veckors industrisemester, tyska husbilar i kö på E6:an mellan Göteborg och Oslo eller ljudet av utombordare på en klippa utanför Lysekil. Eller bara villaägare som klipper gräsmattan samtidigt och ljuder av barn som leker i vattenspridaren en av årets 14 varma dagar. Det är våra dialekter, vår arkitektur, vår ironiska humor, vårt reserverade sätt, vår tilltro till auktoriteter, vår arbetsmoral och vårt språk.

Helt ofattbart

Allt ovanstående, och en myriad av ytterligare fenomen i kombination, är skandinavisk kultur. Även SAS är skandinavisk kultur, vilket jag tror bidragit till den starka motreaktionen. Med risk för att låta en smula högtravande så tror jag att många uppfattar det som att förrådas av en pålitlig gammal vän. SAS är vår enda gemensamma nationalklenod, och att på ett så flagrant sätt hävda att det inte finns något som är skandinaviskt samt hur man på SAS inte kunde förutse hur detta skulle komma att mottas hos gemene man eller kvinna är för mig och många andra helt ofattbart.

ANNONS

Jag hoppas att detta blir en läxa för framtiden. ”Get woke, go broke” är inte något jag önskar SAS, men vi skandinaver är deras kundbas och genom att förolämpa stora delar av de som flyger med SAS (i nuläget har den återuppladdade Youtube-videon ca 92000 tummar nedåt och 9500 tummar uppåt, vilket jag anser talar för sig självt) skjuter man sig själv i foten. Eller kanske snarare i en central pulsåder.

Fredrik Thool, juriststuderande Uppsala

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS