Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Mozhgan Jalali, barnmorska, moderat samhällsdebattör

Samvetsfrihet sätter personalen före patienterna

Om barnmorskan i Jönköping får rätt i Arbetsdomstolen till samvetsfrihet och slippa utföra aborter sänder det signaler till svensk sjukvård att personalens egna värderingar går före patienternas behov, skriver Mozhgan Jalali, barnmorska och moderat samhällsdebattör.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Mozhgan Jalali, barnmorska, moderat samhällsdebattör
Mozhgan Jalali, barnmorska, moderat samhällsdebattör

I morgon onsdag 12/4 ska Arbetsdomstolen meddela domen med fallet om barnmorskan som nekades anställning i Region Jönköpings län sedan hon klargjort för arbetsgivarna att hon på grund av sin kristna tro och livsåskådning inte skulle kunna utföra abort.

Diskrimineringsombudsmannen och tingsrätten i Jönköping har redan fastslagit att regionen inte har diskriminerat henne. Hon har nu tagit ärendet vidare till Arbetsdomstolen. Domen nu på onsdag kommer att avgöra hur frågan om samvetsfrihet i vården och andra delar av tjänstesektorn kommer att hanteras i Sverige framöver.

Abortmotståndarnas verktyg

Samvetsfrihet inom kvinnovården är ett verktyg för abortmotståndarna. Det aktuella fallet ska ses som en del i en internationell kampanj driven av den mäktiga kristna amerikanska lobbyorganisationen Alliance Defending Freedom (ADF). ADF vill påverka aborträtten även i Europa och organisationen står till förfogande för barnmorskan genom att anlita en jurist som är registrerad samarbetspartner till sin organisation. ADF samlar även in donationer till ändamålet och bistår henne juridiskt och ekonomiskt.

Det går att tydligt se hur samvetsfrihet i andra länder i Europa missbrukas flitigt. I Italien hänvisar mer än 70 procent av gynekologerna till samvetsfrihet när det handlar om att vägra utföra aborter. Konsekvensen blir enligt Europarådets kommitté för sociala rättigheter att kvinnor som ska göra abort fråntas rätten till sin hälsa och därmed diskrimineras.

I Spanien finns regioner med apotek som vägrar att sälja preventivmedel med hänvisning till personalens samvetsbetänkligheter.

Vi behöver inte rikta blicken särskilt långt bort för att se vad samvetsklausuler har ställt till med i vården. Sjukhus i Norge kämpar i dag med schemaläggning av personal för att kunna erbjuda abortvård som många i personalen reserverat sig emot.

Påverkar kvinnors rättigheter

Onsdagens dom kommer att påverka en rättighet som kvinnor i Sverige haft sedan 1974 då nuvarande abortlag trädde i kraft. En rättighet som har förhindrat att många kvinnor dör på grund av infektion och en osäker abort. Domen kommer även att påverka det professionella förhållningssättet vården i Sverige står för. Om barnmorskan får rätt i Arbetsdomstolen sänder det signaler till svensk sjukvård att personalens egna värderingar går före patienternas behov. Patienten som enligt alla vårdmodeller ska stå i centrum.

Oavsett domstolens utslag avser barnmorskan att flytta till Norge för att leva och verka där. Dock kommer inte hennes och ADF:s försök att begränsa kvinnors rättigheter att sluta med det då både hon och organisationen är beredda att driva fallet till Europadomstolen.

Det är mycket osäkert var Europadomstolen kommer att landa då abortlagstiftningarna ser olika ut i EU:s länder. Det blir minst sagt spännande att följa en rättslig process som definitivt kommer att påverka kvinnors hälsa och tillgång till svensk abortvård. Om det vittnar utvecklingen i andra delar av Europa.

Mozhgan Jalali

barnmorska, moderat samhällsdebattör